Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto smo poslije jela uvijek pospani?

Lifestyle

Izvor: Klix     23.11.2016 u 19:55 h 0

Zašto smo poslije jela uvijek pospani?
FOTO: pixabay.com

Veća količina proteina i soli u hrani, kao i količina koju konzumiramo, može dovesti do pospanosti i dužeg perioda spavanja.


Naučnici sa istraživačkog instituta "Skrips" u SAD kreirali su sistem kojim se može izmeriti ponašanje voćnih mušica, kada je reč o spavanju i hranjenju. Ustanovljeno je da insekti, poput ljudi, spavaju duže nakon obilnijih obroka. 

Istraživanje je pokazalo da određene vrste hrane dovode do pospanosti nakon jela. 

Naučnici su kreirali sistem "Activity Recording CAFE" (ARC), sistem koji omogućava vizuelno praćenje konzumiranja hrane i kretanja insekata. Rezultati praćenja ponašanja voćnih mušica nakon obroka pokazali su da su one duže spavale. 

Period spavanja traje od 20 do 40 minuta, a mušice koje jedu više generalno spavaju duže. 

Kako bi ustanovili da li pojedini hranjivi sastojci mogu da utiči na san nakon obroka, naučnici su mušicama dali hranu koja se sastoji od proteina, soli ili šećera. 

Istraživanjem je ustanovljeno da proteini i so utiču na san nakon obroka, što pokazuje da ovu vrstu sna zaista reguliše određena vrsta hrane.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi