Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''U Evropi caruje politika totalitarizma''

Svijet

Izvor: Sputnik     23.11.2016 u 17:51 h 0

''U Evropi caruje politika totalitarizma''
FOTO: pixabay.com

Rezolucija izglasana u srijedu u Evropskom parlamentu bila je meta kritike evropskih poslanika i prije njenog donošenja. Poslanik iz Španije Havijer Kuso je istakao da je "neodgovorno izjednačiti državu kao što je Rusija sa opasnošću od Islamske države"


Evropski parlament izjednačava Islamsku državu i Rusiju, što je krajnost koja je inače smao njima dozvoljena 

On je dodao da rezolucija ignoriše propagandu SAD koja je omogućila „"legalizaciju njihovog upada u Irak što je dovelo do regionalnog haosa“, a takođe i propagandu EU koja sopstveno tumačenje demokratije vidi kao "jedino moguće i dozvoljeno“. 

Nacrt rezolucije odobren je od od strane Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta još u oktobru ove godine, a u njoj se, kao "instrumenti“ Kremlja ne navode samo televizijski kanal RT, agencije Sputnjik i Rosotrudničestvo, već i Ruska pravoslavna crkva. Sputnjik i RT namjeravaju da tuže Evropski parlament Evroparlamentarac Žan Luk Šafhauzer kaže da u Evropi vlada tendencija svojstvena politici totalitarizma. 

- Evropski parlament je zabrinut zbog ruske propagande koja ne postoji. Postoje samo ljudi koji nam govore o onome što se zaista dešava, o realnosti koju Evropski parlament ne priznaje. Zapad je stigao do takvog apsurda da na spisku prijetnji izjednačava Islamsku državu i Rusiju. Počeli smo da gubimo dodir sa realnošću i zdravim razumom. Ovo je toliko besmisleno da ne znam da li da plačem ili da se smijem - rekao je Šafhauzer. Predsednica Komisije za razvijanje javne diplomatije i podršku sunarodnicima u inostranstvu, Jelena Sutormina, smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta odličan marketing za ruske medije, ali je dodala i da je dokument "u velikoj mjeri ne samo u suprotnosti sa diplomatskim bontonom, već i velikim brojem međunarodnih dokumenata po pitanjima slobode govora usvojenih od strane OEBS-a i ratifikovanih od strane zemalja članica“. 

Poslanica u Evropskom parlamentu iz Litvanije Tatjana Ždanok kaže da rezolucija protiv RT i Sputnjika krši principe slobode medija. 

- Po mom mišljenju, rezolucijom o kojoj se raspravljalo prelazimo crvenu liniju. I ranije smo donosili rezolucije u kojima smo kritikovali ruski narod i Rusiju, ali ovako uvredljiv tekst, i po sadržaju i po formi, je nešto novo za Evropski parlament“, rekla je ona. 

Pri svemu, sama autorka rezolucije Ana Fotiga, u ponedeljak je odbila da nam prokomentariše svoju inicijativu. Podsećamo da je Evropski parlament u srijedu usvojio rezoluciju o borbi protiv ruskih medija, među kojima su kao najopasniji navedeni Sputnjik i televizija RT.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi