Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vučić sa Stoltenbergom: Srbija je vojno neutralna, ali želi nastaviti saradnju sa NATO

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     23.11.2016 u 15:22 h 1

Vučić sa Stoltenbergom: Srbija je vojno neutralna, ali želi nastaviti saradnju sa NATO
FOTO: Agencija Anadolija

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija vojno neutralna, ali da želi da nastavi saradnju sa NATO, jer bez te saradnje nema mira i stabilnosti u regionu, što je preduslov za dalji ekonomski rast i napredak zemlje


Premijer Srbije je takođe iskazao zahvalnost generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu i na izjavi da žali zbog nevinih žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine.

On je rekao da javnost u Srbiji mora da zna da je zemlja okružena NATO članicama i zemljama koje bi želele da budu u Alijansi, zbog čega moraju da se grade dobri odnosi sa ljudima iz NATO ukoliko žele mir i stabilnost, veći ekonomski rast i napredak privrede, kao i bolji životni standard.

"Srbija je vojno neutralna, poštuje odluke Skupštine, ali zbog racionalnih razloga i pogleda u budućnost, a ne vraćanja u prošlost, želi da razvije odnose sa NATO", poručio je Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Vučić je saopštio da je sa Stoltenbergom razgovarao o svim ključnim pitanjima, poput borbe protiv terorizma, migrantske krize i učešća Srbije u mirovnim operacijama, uz napomenu da mu je uputio molbu da NATO pomogne na uklanjanju mina i čišćenju, posebno na Kopaoniku.

 Ukazao je na to da je, nakon relaksacije vazdušne zone u Zoni kopnene bezbednosti, bilo reči i o donjem sloju vazdušnog prostora iznad "Kosova i Metohije", uz napomenu da će se eksperti uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja u narednom periodu.

On je rekao da je zahvalan i na ocenama da Srbija deluje stabilizujuće na čitav region, i ponovio da je to uslov prosperiteta u svakoj drugoj oblasti.

"Želimo da u okviru Partnerstva za mir i IPAP tu vrstu saradnje nastavimo. To je od izuzetnog značaja za građane i verujem da ćemo moći da se pohvalimo upravo takvim dobrim odnosima u budućnosti, jer oni znače mir i stabilnost na Balkanu", zaključio je Vučić.

Stoltenberg je ocenio da je Srbija izvoznik stabilnosti u regionu, kao i da je imao odličan sastanak sa premijerom Vučićem.

Generalni sekretar NATO je rekao da Severnoatlantska alijansa poštuje vojnu neutralnost zemlje, i izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava NATO kampanje, odnosno svojevremenog bombardovanja SRJ 1999. godine.

On je istakao da je Srbija u srcu Balkana, što je u srcu Evrope, te da na različite načine značajno doprinosi regionalnoj stabilnosti i nacionalnoj bezbednosti.

Stoltenberg je ocenio da je premijer Srbije imao odličan sastanak sa predstavnicima Atlantskog saveta, pri čemu je to njegov prvi susret sa članovima tog tela.

"Imali smo odličan sastanak sa Savetom NATO, i to pokazuje da radimo na jačanju saradnje između NATO i Srbije. Ponosan sam na prijateljstvo sa vama, zahvalan na tome što ste ovde. Razgovarali smo o različitim pitanjima, uključujući i naše zajedničke bezbednosne izazove", poručio je Stoltenberg.

On je istakao da je impresioniran reformama koje Srbija sprovodi, i dodao da NATO i on lično pozdravljaju angažovanje Srbije u situaciji sa migrantskom krizom.

"Takođe, pozdravljamo činjenicu da Srbija doprinosi mirovnim misijama na Kipru, u Libanu i Africi. Srbija je integralni deo evropske porodice i delimo iste vrednosti. Snažno verujem u potencijal saradnje NATO i Srbije", rekao je generalni sekretar NATO.

Dodao je da NATO podržava napore Srbije na putu ka EU, kao i da je to dobro za Srbiju, za stabilnost i saradnju u Evropi.

Prema njegovim rečima, dve strane rade i na jačanju bilateralne saradnje kroz IPAP, a radiće i dalje na razvijanju saradnje i borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

"Srbija je izvoznik stabilnosti i blizak saradnik NATO", zaključio je Stoltenberg.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Je,je,bila je i prijatelj Slovenije,Hrvatske,BIH,Kosova,pa im počini genocid.Eh moj Stoltemberg,neznaš ti genocidne.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi