Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Svaki Švajcarac ima pola miliona dolara

Biznis

    23.11.2016 u 09:57 h 0

Svaki Švajcarac ima pola miliona dolara

Ni u jednoj drugoj zemlji u svijetu ljudi nisu tako bogati kao u Švajcarskoj. Trenutno, svaki odrasli Švajcarski državljanin ima prosječno 561.900 dolara (524.600 evra) imovine.


Nakon Švajcaraca slijede građani Australije (376.000 dolara), Sjedinjenih Američkih Država (345.000 dolara) i Norveške (312.000 dolara).

To proizlazi iz "Global Wealth Reporta" koji je sačinio "Credit Suisse Research Institut", prenosi list "Neue Zürcher Zeitung".

Prema ovom izvještaju, od finansijske krize 2008. godine privatna imovina odraslih Švajcaraca, izražena u dolarima, porasla je za 5,3 odsto godišnje. Istovremeno, globalno bogatstvo je poraslo za samo 2,1 odsto godišnje u istom razdoblju.

Aprecijacija franka u odnosu na dolar glavni je razlog za porast imovine u Švajcarskoj. Izraženo u Švajcarskim francima, bogatstvo Švajcaraca je povećano za "samo" 4,1 odsto. Rast globalne imovine izražen u lokalnim valutama od 2008. godine iznosio je 3,7 odsto godišnje.

To znači da su bogati Švajcarci dobro profitirali od finansijske krize, kao i da imaju koristi od oporavka tržišta kapitala.

Švajcarci su uložili u prosjeku 55 odsto svoje imovine u finansije, u dionice ili u obveznice. To je više nego u mnogim drugim zemljama.

Trenutno je imovina pojedinaca u Švajcarskoj narasla na 3,5 triliona dolara, što je 1,4 odsto globalnog privatnog bogatstva. Međutim, Švajcarska čini samo 0,1 odsto svjetske populacije.

"Švajcarci su jedanaest puta bogatiji od svjetskog prosjeka", kazala je Lucija Valdner, rukovodilac "Credit Suisse Research Instituta".

Autori studije očekuju da će se prosječna imovina Švajcaraca do 2020. godine povećati na 606.000 dolara.

(Bankar.me)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi