Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović i Šepić ušli u otvoreni sukob

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     23.11.2016 u 09:33 h 0

Izetbegović i Šepić ušli u otvoreni sukob

Sukob koji više mjeseci tinja između Bakira Izetbegovića, lidera SDA i člana Predsjedništva BiH, i Senada Šepića, člana SDA i poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH, jučer je, čini se, kulminirao u smjeru koji bi mogao izroditi teže političke posljedice za jednog ili drugog.


Nakon više intervjua bh. medijima o stanju u partiji te kritika upućenih direktno Izetbegoviću o tome da je "radikalno skrenuo udesno", šef SDA se obratio Šepiću, poručujući mu kako su njegove izjave neutemeljene.

"Imate prijetnje referendumom o cijepanju BiH, imate nagrađivanje ratnih zločinaca ordenima, imate proslave Herceg Bosne i gdje je taj radikalni odgovor SDA, gdje je taj radikalni stav? To je potpuno neutemeljena i štetna tvrdnja i ona će biti štetna po onoga koji je iznese", poručio je, između ostalog, Izetbegović te naglasio kako je SDA "Šepiću omogućila lagodan život, a da on, uprkos tome, traži nešto bolje".

"Kada jedan mladi čovjek sa 35 godina postigne takav komfor, takav stan, takvu društvenu poziciju, takvu plaću, takvu mogućnost da putuje, takvu mogućnost da priča šta god hoće, on počne iznositi takve tvrdnje i govoriti da treba neka bolja SDA. Pa za njega nikada bolje stranke koja će mu to omogućiti neće biti. On sa svojih 35 godina živi u ovom centru BiH u koji je došao, bolje nego najbolji branioci zemlje, akademici, pisci, dobitnici nagrada za film i režiju, sportisti... I njemu ovakva stranka ne valja, treba bolja i vjerovatno će bolju i potražiti", zaključio je Izetbegović.

Ubrzo je stigao i Šepićev odgovor u vidu statusa na njegovom Facebook profilu.

Između ostalog, Šepić je zaključio da su "referendum i vaskrsenje Herceg Bosne samo produkt lošeg upravljanja državom".

"To je rezultat bezidejne i blijede politike, ograničene na privatni interes, bliska i porodična imenovanja i lično zadovoljenje funkcijama, moći i interesima", naveo je između ostalog.

On, također, zaključuje da se Izetbegović, umjesto suštinom zahtjeva, "demokratizacijom, otvaranjem i transparentnim radom stranke", bavi njegovim statusom, životnim putem i njegovom ličnošću.

"Izetbegović iznosi paušalne ocjene, pa tako da mi je SDA nešto dala i otvara opasnu tezu po kojoj je sve u redu ako ti je stranka sve omogućila, ali da šutiš i klimaš glavom na postupke aktuelnog rukovodstva... To je katastrofalna poruka. I uvjeren sam da to nijedan čestit član SDA, niti građanin BiH ne želi prihvatiti", naveo je Šepić, zaključujući da takva politika SDA nema budućnost i da će na to narod sigurno dati svoj odgovor.

Podsjećamo, Šepić je jedan od četiri državna poslanika SDA koji su u više navrata Izetbegovića upozoravali, a jednom mu otvoreno i pisali zbog "pogubne, rođačko-jaranske politke SDA", koja, kako oni smatraju, stranku vodi u pogrešnom smjeru te, istovremeno, slabi institucionalnu snagu države.

U međuvremenu se Šepić promovirao u snagu koja, uz podršku "odmetnutih" načelnika SDA, sada nezavisnih kandidata koji su na lokalnim izborima osvojili više gradova i općina u BiH, želi uvesti nove političke standarde i demokratske trendove u BiH. Ne treba smetnuti s uma da su Izetbegović i vrh SDA nedavno odlučili da Šepiću napola prekinu mandat direktora Političke akademije SDA, što se direktno dovodi u vezu sa ovim sukobom.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi