Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Biti gay izvan glavnog grada BiH: Ovdje sam jedna, a u Sarajevu druga osoba

Bosna i Hercegovina

    22.11.2016 u 21:43 h 1

Biti gay izvan glavnog grada BiH: Ovdje sam jedna, a u Sarajevu druga osoba
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Gay osobe sastavni su dio sveukupnog bh. društva, koje također žive u manjim gradovima i mjestima širom naše zemlje. Njihov položaj znatno je teži od položaja pripadnika LGBT populacije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.


Skoro svaki put kada se govori o LGBT tematici priča ostaje lokalizovana na teritoriju glavnog grada naše zemlje. Ipak, činjenica je da gay osobe žive i u drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine te da njihov položaj u manjim lokalnim zajednicama nije ni približan položaju LGBT osoba koje su nastanjene u Sarajevu. 

Ovim povodom razgovarali smo sa Amelom (pravo ime poznato redakciji) koja živi u jednoj od općina Srednjobosanskog kantona. Istinu o Amelinoj seksualnoj orijentaciji zna tek nekoliko prijatelja koji u ovom trenutku ne žive u općini u kojoj živi ona. 

"Pravu istinu o mojoj seksualnoj orijentaciji zna tek nekoliko prijatelja koji igrom slučaja rade ili studiraju u većim gradovima BiH. Ne mogu tako otvoreno pričati o seksualnoj orijentaciji u svom gradu, jer je riječ o manjoj sredini u kojoj se priče brže šire", rekla nam je Amela. 

Kako kaže, u manjim lokalnim zajednicama svi stanovnici se uglavnom poznaju s obzirom na to da su išli u istu školu ili eventualno imaju iste poznanike. Ona ističe da svoju seksualnu orijentaciju mora kriti kako istina ne bi došla do njene porodice. 

Ameli poseban problem predstavlja i otežana mogućnost da u svom rodnom gradu pronađe partnericu, a kako nam je rekla, trenutno je u ljubavnoj vezi sa djevojkom koja živi u Sarajevu. 

"U Sarajevu postoje mjesta koja su LGBT friendly, dok u mom gradu takvih mjesta nema. Tako da sam ovdje jedna, a u Sarajevu druga osoba", rekla je Amela. 

Poseban problem predstavlja joj konzervativna sredina koja vrši pritisak konstantnim postavljanjem pitanja zašto nema dečka i kada se planira udati. Ističe da u tome prednjače članovi njene porodice. 

Za razliku od LGBT osoba u Sarajevu koje maštaju da jednog dana napuste BiH i sretno žive sa svojim partnerima u nekoj liberalnoj zemlji, Amela mašta o preseljenju u glavni grad BiH. 

"U budućnosti definitivno planiram napustiti svoj grad i živjeti u Sarajevu. Koliko god bilo diskriminacije u Sarajevu, ona se nikako ne može porediti sa stanjem u manjim gradovima", kazala je Amela. 

Za razliku od drugih gradova u BiH, Sarajevo je ekonomski razvijenije, što u principu znači da se mnogo lakše osamostaliti od porodice. Amela još uvijek živi sa svojim roditeljima, a o osamostaljenju u ovom trenutku, kako kaže, može samo sanjati. 

Čak i da uspije u tome i dalje ne bi mogla živjeti sa svojom izabranicom s obzirom na to da zajedničko stanovanje ne bi mogla opravdati porodici i generalno sredini u kojoj živi. 

"Ovdje nema fakulteta. Ne bih mogla roditeljima reći da živim sa cimerkom ili nešto slično. Defintivno bi moje preseljenje bilo sumnjivo okolini", zaključila je ona. 

Podsjećamo, u odnosu na 2014. godinu, 2015. nije donijela značajnu promjenu za stanje ljudskih prava LGBTI osoba: broj slučajeva diskriminacije i nasilja na osnovu seksualne orijentacije koje je Sarajevski otvoreni centar dokumentovao nije se smanjio, već se povećao.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. trebam zajam pomoć $ 2000 vrlo hitno


  Trebate li hitan financijski kredit kredit?
  * Vrlo brzo i neposredan prijenos na svoj bankovni račun
  * Otplata počinje osam mjeseci nakon što ste dobili novac
  bankovni račun
  * Niska kamatna stopa od 2%
  * Long-term otplate (1-30 godina) Dužina
  * Fleksibilni uvjeti kredita i mjesečne uplate
  *. Koliko je vremena potrebno za financiranje? Nakon podnošenja zahtjeva za kredit
  Možete očekivati preliminarni odgovor manje od 24 sata
  sredstva u 72-96 sati nakon primitka informacije koje su potrebne
  od tebe.

  Kontaktirajte ovog legitimno i licencirani tvrtka, ovlašteni
  dati financijsku pomoć svima
  Za više informacija i zahtjeva za kredit obliku

  e-mail: cashfirmarena@gmail.com


  Lijepi Pozdrav
  Sir Joel Williams
  NOVAC TVRTKA zajam tvrtki
  CEO
  Tel: +60182913326
  E-mail: cashfirmarena@gmail.com
  Webisite: cashfirmarena.wordpress.com

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi