Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Josipović: Odnosi BiH, Hrvatske i Srbije nisu kakvi su bili

Bosna i Hercegovina

    22.11.2016 u 21:13 h 0

Josipović: Odnosi BiH, Hrvatske i Srbije nisu kakvi su bili
FOTO: YouTube Screenshot

Gost emisije Dan uživo bio je nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je govorio o Evropskoj uniji, ali i odnosima Bosne i Hercegovine i Hrvatske.


Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović kazao je danas u Sarajevu da se nada da će ulaskom svih zemalja Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju (EU) definitivno zavladati mir na ovim prostorima te je za našu emisiju objasnio na šta je tačno mislio.

"Mislio sam na to da u cijelom okružju postoje tenzije. One nisu vruće naravi, ali postoje problemi u svakoj od država. Imate jasne verbalne sukobe koji ne prijete zlom, ali znate kakva su vremena. U BiH postoje vaši unutrašnji problemi koji nose određeni potencijal različitih konflikata", rekao je Josipović.

Na pitanje šta je Hrvatska dobila time što je na vlast došla HDZ je odgovorio: "Možda to i nije neki dobitak s mog stanovišta, ali mi smo demokratska zemlja. Imamo dobrog premijera, ali imamo i ekstremizma od nekih iz HDZ-a, a vrlo je važno da je čovjek od Vlade umjeren i odnosi u susjedstvu će biti dobri".

O izjavi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako se odnosi između BiH i Hrvatske mogu promijeniti nakon hapšenja pripadnika HVO je kazao: "Moram reći da odnosi, ne samo BiH i Hrvatske, nego Hrvatske i Srbije nisu dobri kakvi su bili prije tri, četiri pa i više godina. U mnogim zemljama na sceni su bili neki ljudi koji su bili vrlo tvrde orijentacije, desne orijentacije, koji vode politike koje nose određene tenzije. Hrvatska je bila prijatelj BiH i to je ključna stvar da se razumije da nema strane sile. Ponajmanje susjedi mogu pomoći ako si sami ne želite pomoći. Pred vašim političarima je važna zadaća da nađu kompromis i za rezultat ćete imati stanje u kojem će se svaki narod dobro osjećati. Posjećujući BiH, gotovo da nije bilo kraja u kojem je manjina bila zadovoljna. Apelirao sam da se nađe rješenje za koje je svako ko je u manjini uvjeren da je dobro".

O tome da li su Hrvatskoj bliže zemlje EU ili zemlje regije je komentarisao: "To što jesmo Evropejci ne sprečava nas da imamo najbolje odnose s regijom, dapače mislim da se to najbolje vidi u tome da Hrvatska podržava napore svojih susjeda da uđu u EU. Odgovor na to pitanje je i Evropa i susjedi".

Na pitanje šta je Hrvatska dobila ulaskom u EU je kazao: "Postoje neka očekivanja koja su nerealna. Neki su mislili da će novci padati s neba, no naravno da se to nije desilo. Zakonodavstvo i institucije smo prilagodili EU i ulaskom smo dobili neke alate koji nam mogu pomoći da nam bude bolje, ne samo finansije, za koje se morate dobro pomučiti, već i mogućnosti trgovine, znanstvene razmjene, obrazovanja... To ovisi o nama kako ćemo to iskoristiti. Ulaskom u EU postajemo dio velike porodice koja nudi ali i traži".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi