Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kako medicinske sestre izbjegavaju epidemije gripa i prehlada

Lifestyle

Izvor: B92     22.11.2016 u 21:08 h 0

Kako medicinske sestre izbjegavaju epidemije gripa i prehlada
FOTO: pixabay.com, ilustracija

Imaju intenzivno radno vrijeme, okružene su ljudima ugroženog imunog sistema i još su u stalnom kontaktu sa pacijentima. Ali uprkos tome medicinske sestre rijetko oboljevaju. Jeste li se ikad zapitali zašto je to tako? Prije svega, važno je da medicinske sestre vode adekvatnu brigu o svom zdravlju, kako bi bile u stanju da brinu o drugima.


Osim što redovno peru ruke i nikad ne zaboravljaju da se vakcinišu protiv gripa, medicinske sestre imaju odlične savjete pomoću kojih ćete održati jak imuni sistem i izbjeći epidemije virusa. 

Ovo su njihovih sedam savjeta: 

1. Nikada ne diraju lice rukama 

“Kako i sami znamo, virusi i bakterije se najčešće prenose rukama, ustima i nosom - naglašava Nikoleta Konstantin, medicinska sestra iz Sjeverne Karoline. Dodaje kako je ona razvila zdravu naviku i da nikad ne dodiruje lice, a ako treba da se počeša po nosu ,koristi maramice ili podlakticu. Takođe, nikad rukama ne trlja oči. Nikoleta ističe kako kapljice od kijanja mogu prenijeti bakterije do gotovo jednog metra i zato ona, dok nije na poslu, ne prilazi blizu prehlađenih osoba. 

2. Higijena im je na prvom mjestu, čak i kada nisu na poslu 

Stare navike umiru teško, i kada je riječ o brizi za zdravlje, to je odlična stvar. Briga o higijeni za medincinske sestre ne prestaje ni u jednom trenutku. 

“Teretana je pravi izvor bakterija”, kaže medicinska sestra iz Arizone koja spravu za vežbanje prije korišćenja prvo obriše maramicama za dezinfekciju. Poslije vježbanja i čim dođe kući, ruke pere vodom i sapunom. Alkoholne dezinfekcijske maramice uvijek nosi sa sobom pa čak i kada ide u kupovinu. Stoga ide toliko daleko da i ručke od korpi uvijek dobro prebriše maramicama. 

3. Biraju zdrave namirnice 

Intenzivan dnevni ritam i ručak s nogu mogu dovesti do razvijanja loših i nezdravih prehrambenih navika. Zato medicinske sestre imaju trik. One unaprijed planiraju šta će jesti, tako da najčešće nose zapakovani obrok od kuće. Pažljivo peru svaku namirnicu i biraju zdravu hranu kako bi svakodnevno dizale svoj imunitet. Hrana koja će podići vaš imunitet su jogurt, kokošja supa, slatki krompir, pečurke... Na poslu imaju pravilo da ne dijele svoj obrok kako međusobno ne bi prenjele bakterije. 

4. Uprkos prekovremenom radu, ne zaboravljaju da šetaju 

Priznačete da nakon radnog vremena šetnja na svježem vazduhu i te kako prija. Na putu do kuće Kler Šuster, medicinska sestra iz Njujorka, izađe jednu stanicu prije svoje kako bi hodala. Prema jednom istraživanju, 30 do 45 minuta hodanja dnevno poveća broj imunih ćelija u tijelu i smanjuje rizik od prehlada za visokih 40 odsto. 

5. Iskorišćavaju sav svoj godišnji odmor 

Kako bi izbegla nakupljanje stresa i negativne energije, Šusterova ne ostavlja nijedan dan godišnjeg odmora neiskorišćen. 

“To mi je vrlo bitno da napunim baterije i da sam opet spremna na sve izazove koje moj posao zahtjeva. Ako se ne brinem za sebe, neću moći ni o drugima”, rekla je. 

6. Ne potiskujte svoja osjećanja 

Radim s pacijentima koji boluju od raka, pa se svakodnevno susrećem sa životnim pričama zbog kojih mi se srce cijepa, rekla je jedna medicinska sestra. Dodaje da je jedno vrijeme o tome ćutala, stalno razmišljala šta još može učiniti za njih. Ali nakon nekog vremena primjetila je kako je muče teskoba i strah i odlučila je da prestane. Otišla je da razgovara s psihologom. 

“Kada su svi ti moji osećaji izašli na videlo, odmah sam se osjećala bolje. Nemojte se bojati razgovora”, rekla je. 

7. Optimistične su 

Možda ovo zvuči otrcano, ali ona dobra, stara montipajtonovska “uvijek gledaj na život sa vedrije strane” ima i te kako pozitivno dejstvo, poput poboljšanja imunog sistema. Američka medicinska sestra Pejdž Roberts unijela je pravilo u klinici prema kojem su svi morali da zapisuju pozitivne stvari koje su im se dogodile tog dana. Nakon četiri godine uspjeli su da prikupe 7000 pozitivnih stvari, što je zaista zavidan broj. Broj bolovanja se prepolovio.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi