Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Izetbegović odgovorio Dodiku: Nema nazad, samo naprijed

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     22.11.2016 u 16:23 h 2

Izetbegović odgovorio Dodiku: Nema nazad, samo naprijed

U Sarajevu je završen sastanak koalicionih lidera Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega se ispred zgrade Presjedništva BiH u Sarajevu medijima obratio prvi čovjek SDA i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.


On je novinarima kazao da je Federalni parlament već četiri-pet mjeseci u poluzastoju, te da će se morati obaviti intenzivni razgovori da se vidi šta se konkretno može uraditi.

Bakir Izetbegović je između ostalog na pitanje novinara - odgovorio Miloradu Dodiku o prijedlogu vraćanja nekih nadležnosti sa nivoa BiH, na nivo entiteta.

"Nema nazad. Samo naprijed. Nikakav izvorni Dejton, nikakav Vašingtonski sporazum. Ako se budemo vraćali, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vratimo na 91. godinu i Republiku Bosnu i Hercegovinu", odgovorio je kratko Izetbegović.

Razgovarano je o nizu tema, a jedna od njih je i zakon o igrama na sreću, izgradnja infrastrukture i slično. Izetbegović tvrdi da uvijek bude nesporazuma, jer se dogovre neke stvari - ali se ne precizira ko ih treba uraditi, te je potvrdio da će se utvrditi nosioci aktivnosti u narednom periodu.

"Fahrudin Radončić je istakao i problem stavljanja na crnu listu. U četvrtak ćemo razgovarati o tome, jer je to stvar državnog nivoa zbog stvari urađenih u RS", kazao je Izetbegović.

On je kazao da o Sejdić-Finci presudi još ne treba razgovarati.

"Čović insistira na tom rješavanju. Mislim da se ta stvar neće dati raditi dok ne dobijemo zamah u radu. Ono na čemu SDA insistira jeste i provedba reformske agende i onoga što se odražava na svakodnevni život. Teška pitanja sada ne bismo otvarali, da ne dođe do natezanja, te da konflikti ne pokvare ono što svakodnevno radimo", kaže Izetbegović.

A šta je sa Zakonom o igrama na sreću?

"Problem nas je doveo ovdje uz predizbornu kampanju. Ja bih je nazvao predizbornom upalom. To je po meni riješeno, i sa gospodinom Čovićem sam dogovorio i utvrdio da nema nazad. Sada je to na Federalnoj vladi i treba da prođe u Dom naroda", kazao je Izetbegović, dodavši da je akcenat na izvršavanju krucijalnih stvari koje su od životne važnosti.

Čović je ranije istakao da postoji niz problema u povjerenju lidera, a Izetbegovićev odgovor na to je: "To se ne rješava u jednom danu. Ima problema, situacija je kakva-takva. Uvjeren sam da ćemo izgurati do kraja mandata, i da će drugo poluvrijeme biti bolje", kazao je.

Fahrudin Radončić je u ranije obraćanju medijima kazao da preuzima dio odgovornosti za krizu vlasti, ali i da ima osjećaj kako podržava manjinsku vladu. Tvrdi da je 95 posto na SDA i HDZ, te da se zbog toga tako osjeća. Da li to znači neko preslagivanje u vladajućoj koaliciji?

"Da ne idemo predaleko, on je to kazao. Rekao je da se dogovorimo sa HDZ i da njega imamo sa bjanko potpisom na rješenja za koja se dogovorimo. Očekujemo da HDZ odustane od nekih blokada i da se konačno krene naprijed", kazao je Bakir Izetbegović u izjavi novinarima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. BiH nikad nece biti drzava Bakire

  2. Bakir prica o Evropi i napredku a dovodi Arape u BiH...misli da je neko lud....Svi znaju da je fundamentalista

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi