Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Verbalni rat Bakira Izetbegovića i Senada Šepića

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     22.11.2016 u 16:18 h 0

Verbalni rat Bakira Izetbegovića i Senada Šepića

''Senad Šepić sa svojih 35 godina živi u ovom centru BiH u koji je došao, bolje nego najbolji branioci zemlje, akademici, pisci, dobitnici nagrada za film i režiju, sportisti... I njemu ovakva stranka ne valja, treba bolju i vjerovatno će bolju i potražiti'', izjavio je Bakir Izetbegović.


Lider Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH nedavno je u intervju za TV Hayat prokomentarisao Šepićeve navode da se SDA radikalizira i promijenila kurs.

"Takva izjava je neutemeljena", kazao je Izetbegović te nastavio: "Imate prijetnje referendumom o cijepanju BiH, imate referendum koji ne pošutuje odluke Ustavnog suda, imate nagrađivanje ordenima ratnih zločinaca, imate proslave Herceg-Bosne i gdje je taj radikalni odgovor SDA? To je potpuno neutemljena i štetna tvrdnja i ona će biti štetna po onoga koji je iznese. U SDA ne da ima demokratije, već ima predomokratije i preslobode."

Na Izetbegovićeve izjave reagovao je Senad Šepić, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

"Umjesto da se bavi suštinom zahtjeva, demokratizacijom, otvaranjem i transparentnim radom stranke i promjenom prioriteta politike u SDA, koje smo davno formulisali u pismu kolege Mehmedović, Sokolović, Ahmetović, načelnik Zenice Fuad Kasumović i ja, on (Izetbegović) se ovaj put bavi mojim statusom, mojim životnim putem i mojom ličnošću", smatra Šepić.

'Izetbegović iznosi paušalne ocjene'

"Pa tako da mi je SDA nešto dala i otvara opasnu tezu po kojoj je sve u redu ako ti je stranka sve omogućila, ali da šutiš i klimaš glavom na postupke aktuelnog rukovodstva SDA. To je katastrofalna poruka. I uvjeren sam da to nijedan čestit član SDA, niti građanin BiH ne želi prihvatiti. To nije SDA kako je vidim, koju želi naš narod, niti koja treba našoj zemlji, u to sam uvjeren."

Poslanik u Parlamentu BiH se osvrnuo i na Izetbegovićevu izjavu da je "Šepić došao živjeti u centar BiH".

"Izetbegovićevo lamentiranje ''da sam došao u ovaj centar države, u Sarajevo'' samo potvrđuje tezu o njegovom gledanju o višoj vrijednosti Sarajeva u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine. Trebamo li mi, gospodine Izetbegoviću, podnijeti Vama zahtjev za stanovanje i rad u Sarajevu?! Ili je to samo za odabrane porodice?! Ne vjerujem u takvu politiku, niti vjerujem da je budućnost naše zemlje u generacijama mladih ljudi koji bi trebali tražiti dopuštenje da žive, gdje da dođu i kad da negdje odu. Ne vjerujem u takvu SDA. I takvu Bosnu i Hercegovinu."

On smatra da se odgovoran državnik ne bi se bavio statusom jednog parlamentarca i kako je on došao u Sarajevo.

"Otkud mu pravo na to, ma kako se on zvao, makar bio i malo stariji od 35 godina, nego bi se bavio problemom zašto mladi odlaze iz ove zemlje, izgradnjom pravne države i stabilnosti, gubitkom Srebrenice, Krajine, Tuzlanskog kantona, Zeničko-dobojskog kantona, političkim optužnicama i progonom Bošnjaka u Stocu, osiguravanjem izbora u Mostaru", kazao je Šepić.

Naglasio je da vjeruje u SDA ili politiku koja će dati jednaku šansu svima i pošten pristup prema svim dijelovima BiH.

"Ne vjerujem u onu SDA koja će služiti odabranim poslušnicima i familijama i kojoj će Sarajevo biti centar 10 puta vrijedniji od svih drugih gradova i krajeva u našoj zemlji, u kojoj će mjerilo biti da neko ko ima dobre veze može biti direktor javnih ustanova, u prema kojoj bi birači trebali glasati za načelnika neke općine zato što on ima broj telefona predsjednika Stranke ili Vlade..."

Političar koji zagovara osnivanje nove političke stranke u BiH dao je svoje mišljenje o politikama koje predvode lideri SNSD-a, HDZ-a i SDA.

"Dodikov referendum i Čovićevo vaskrsenje Herceg-Bosne samo su produkt lošeg upravljanja državom. To je rezultat bezidejne i blijede politike, ograničene na privatni interes, bliska i porodična imenovanja i lično zadovoljenje funkcijama, moći i interesima. Jer umjesto da su nam teme ekonomija, zapošljavanje, evropske integracije, mi se bavimo prošlošću, a onda kada je to nalošiji tajming – ''nahranimo'' Dodika parama MMF-a, a Čović se samopromovira u vodećeg Europejca u ovoj zemlji, što naravno nema veze sa istinom. Aktuelno rukovodstvo SDA je, po mom mišljenju, nasjelo na tu radikalizaciju političkih odnosa, jer nije imala spremnu politiku koja mora biti zasnovana na drugačijim prioritietima i vrijednostima i koja mora ostati otvorena za saradnju sa Srbima, Hrvatima i svima u zemlji, i koja mora dati jednaku šansu svim građanima Bosne i Hercegovine, i po kojima će Sarajevo biti jednako sa svim drugim krajevima u našoj zemlji. SDA mora prvo na sebi pokazati taj kapacitet, takvu stvarnu državotvornu poziciju i biti otvorena i transparentna."


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi