Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Budžeti čekaju ruske milione

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     22.11.2016 u 14:13 h 0

Budžeti čekaju ruske milione

Ruska Federacija, po svemu sudeći, početkom iduće godine uplatiće BiH 125.157.834,38 dolara po osnovu tzv. klirinškog duga, a ovaj novac pojedini nivoi vlasti u BiH već su ukalkulisali u svoje budžete.


Prema sporazumu, tačnije klirinški dug Ruske Federacije biće raspoređen tako što će FBiH dobiti 72,5 miliona dolara, Republika Srpska 36,2 miliona dolara, institucije BiH 12,5 miliona, a Brčko distrikt 3,7 miliona dolara.

Zajedničke institucije BiH, koje su u ovom trenutku jedine usvojile budžet za narednu godinu, sredstva od klirinškog duga utrošiće u kupovinu ili izgradnju objekata za smještaj institucija BiH.

Prema budžetu za narednu godinu, objekti će se kupovati ili graditi u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, a u skladu sa odlukama o višegodišnjim kapitalnim projektima koje odobri Savjet ministara BiH.

"Vlada RS još nije donijela odluku o načinu utroška sredstava. Budžetom za 2017. godinu neće biti obuhvaćena ta sredstva, nego bi Vlada trebalo da donese posebnu odluku o njihovoj namjeni", rekli su nam juče u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Za razliku od Vlade RS, u Brčko distriktu će najvjerovatnije 3,7 miliona dolara po osnovu klirinškog duga ukalkulisati u budžet, a kako će taj novac biti potrošen, definisaće se kasnije.

"To ćemo definisati budžetom, ali još je rano za to. Planiraćemo taj novac i vidjećemo shodno prioritetima kako ćemo ga utrošiti. U toku je još konstituisanje vlasti i primopredaja, tako da to još nije na dnevnom redu", rekao je Siniša Milić, novoizabrani gradonačelnik Brčko distrikta.

O radnoj verziji budžeta za narednu godinu u petak su raspravljali i na sjedinici Vlade RS.

Inače, tzv. klirinški dug od 125 miliona dolara nastao je na osnovu robne razmjene bivše Jugoslavije sa bivšim Sovjetskim Savezom i Rusija je taj problem duga riješila sa svim bivšim jugoslovenskim republikama osim sa BiH.

Sa ostalim državama nastalim raspadom Jugoslavije Rusija je dug vratila isključivo u robi, a BiH će biti jedina koja će dobiti novac.

Raspodjela

FBiH - 72,5 miliona dolara

RS - 36,2 miliona dolara

Institucije BiH - 12,5 miliona

Brčko distrikt - 3,7 miliona dolara


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi