Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ambasadorica SAD-a u UN-u otkrila imena oficira najodgovornijih za zločine u Siriji

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     22.11.2016 u 11:19 h 1

Ambasadorica SAD-a u UN-u otkrila imena oficira najodgovornijih za zločine u Siriji

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim nacijama (UN) Samantha Power najoštrije je osudila stalne napade na naseljene kvartove u sirijskim gradovima i objavila imena 13 komandanata sirijske vojske koji se smatraju najodgovornijim za stradanje sirijskih civila.


U obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a Power je kazala da su za smrtonosne napade na civile u Siriji i za torture u sirijskim zatvorima odgovorni general Adib Salameh, general Adnan Abud Hilveh, general Javdat Salbi Mavas, potpukovnik Suheil Hassan i heneral Tahir Hamid Halil.

Power je kazala da su režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegov saveznik Rusija odgovorni za “glas, bombardiranje i opsadu“ Halepa i drugih sirijskih gradova.

Američka ambasadorica također je kazala da zvanični Washington ima saznanja o preksi torture i zlostavljanja zarobljenika u sirijskim zatvorima, te je dodala da su ti zločini najizraženiji u Odjelu za obavještajna istraživanja sirijskih zračnih snaga na vojnom aerodromu Mezzeh, te u vojnim bolnicama u Harasti i Tishreenu.

Kazala je da su u tim bazama za zločine najodgovorniji komandanti sirijske vojske general Jamal Hassan, general Abdulsalam Fair Mahmoud, general Ibrahim Mala, potpukovnik Kusay Mihub, general Salih Hamad, general Shafik Masa, general Refik Shihadeh i general Hafiz Makluf.

“SAD će nastaviti borbu protiv ovih osoba koji se moraju procesuirati za sve zločine koje su počinili“, kazala je Power.

Ističući da se sirijski zločinci zbog podrške režima i Rusije trenutno osjećaju “nedodirljivim“, Power je kazala da su se svojevremeno tako osjećali i bivši predsjednici Srbije Slobodan Milošević i Liberije Charles Taylor, ali da su na kraju uhapšeni i odgovarali za svoja djela pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

“Pitam se da li će Rusija ikada osuditi napade sirijskog režima na civile. Uzmite bilo koju od bolnica ili škola koje su snage sirijskog režima uništile, da li će Rusija na sjednicama Vijeća sigurnosti ikada ustati i osuditi te napade. Evo više od pet godina na sjednicama Vijeća sigurnosti govorimo o Siriji, a Rusija nikada nije niti jednom riječju osudila krvoproliće svog saveznika Assada“, kazala je Power.

Power je na kraju izlaganja također optužila i kompletnu međunarodnu javnost zbog pasivnog promatranja stradanja u Siriji i poručila de će jednog dana svi snositi odgovornost za tu tragediju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. pa rusi su ko i milošević

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi