Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ove tri namirnice su ubice zadaha od bijelog luka

Lifestyle

Izvor: Telegraf     22.11.2016 u 11:02 h 0

Ove tri namirnice su ubice zadaha od bijelog luka
FOTO: pixabay.com

Prvi utisak se ostavlja samo jednom i on je najbitniji. A nema gore stvari nego kad vam na prvi sastanak dođe osoba s odvratnim smradom bijelog luka iz usta.


Svi mi volimo ponekad da preteramo s bijelim lukom u svim njegovim oblicima. Svi znamo i da je dobar za zdravlje, ali isto tako znamo da je rijetko viđen promašaj pozdraviti bilo koga u javnosti riječima protkanim zadahom od ovog povrća. 

E upravo za takve slučajeve naučnici su pronašli pravo rješenje, a prenosi ga Express. 

Sirova nana, jabuka ili zelena salata savršeno su oružje u borbi protiv zadaha začinjenog bijelim lukom. 

Te tri namirnice sadrže specifične enzime i antioksidante koji suzbijaju hemijske reakcije koje proizvode karakterističan smrad bijelog luka. Kako to kaže Džon Kopland iz Instituta za prehrambene tehnologije: – Aroma hrane ne skriva aromu bijelog luka. Prava hemija je zaslužna za smanjenje smrada iz usta. 

Šeril Baringer sa univerziteta u Ohaju sprovela je istraživanja u potrazi za hemijskim jedinjenjima koja bi uništavala sve te hemikalije s mirisom bijelog luka. I okrenula se enzimima i antioksidantima pod zajedničkim imenom fenoli u jabukama sorte fudži, ajsberg salati, listovima nane i zelenom čaju. 

Tim istraživača dao je jednom ispitaniku da žvaće tri čena bijelog luka tačno 25 sekundi i nakon toga je samo popio čašu vode. Kroz sat vremena duvao je u spravu koja mjeri nivo jedinjenja sa mirisom bijelog luka u njegovom dahu. Potom su ispitaniku davali isti test, ali umjesto vode upotrijebili su sirove i zagrijane jabuke, sok od jabuke, sok od nane, sirovu i zagrijanu salate, sirovu nanu i zeleni čaj. I bijeležili su koncentraciju četiri hemikalije s najintenzivnijim mirisom bijelog luka. 

Sirova nana dovela je do najznačajnijeg smanjenja, ali sirove jabuke i salata takođe su znatno smanjile miris bijelog luka. Sok nane i jabuke takođe su ublažili nivo aromatičnih hemikalija, ali znatno manje nego sirove verzije ovih namirnica. Namirnice zagrijane u mikrotalasnoj imale su najslabiji učinak, a zeleni čaj nije imao nikakav učinak na smanjenje koncentracije aromatičnih hemikalija. 

Baringer kaže da fenoli u tim namirnicama vjerovatno utiču na hemikalije s mirisom bijelogluka i mijenjaju ih tako da to više nisu iste hemikalije. A to dovodi do gotovo potpunog nestanka mirisa bijelog luka. 

U posebnom laboratorijskom eksperimentu Baringerova je otkrila da ruzmarinska kiselina ima najveći uticaj na bijeli luk, a najviše takve kiseline sadrži upravo sirova nana. 

Najbitniji savjet je da, ako se već odlučite na žvakanje nane, da je to najbolje da uradite odmah nakon obroka. 

Drugi put kad malo preterate s bijelim lukom, najbolje vam je da naručite mohito i sebi i osobi sa kojom ste izašli.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi