Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ugljanin: Sandžaku vratiti status pokrajine sa srednjim nivoom vlasti

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     21.11.2016 u 22:42 h 1

Ugljanin: Sandžaku vratiti status pokrajine sa srednjim nivoom vlasti
FOTO: Agencija Anadolija

– Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), kao predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji je ovlašćeno da zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere u vezi svih pitanja koja su direktno vezana za status, identitet i prava Bošnjaka, poručeno je večeras na svečanoj sjednici Vijeća, održanoj povodom obilježavanja 20. novembra Dana Sandžaka, javlja Anadolu Agency (AA).


Pored vijećnika, predstavnika bošnjačkih institucija u Sandžaku i civilnog sektora, tom skupu su prisustvovali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predsjednik Općine Sjenica Hazbo Mujović, te bošnjački predstavnici lokalnih uprava u ostalim općinama srbijanskog dijela Sandžaka. Svečanoj sjednici nisu prisustvovali vijećnici iz redova Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka.

Na skupu održanom u Glavnom uredu BNV-a je ukazano na značaj postojanja Zemaljskog antifašističkog vijeća Sandžaka (ZAVNOS) u periodu od 1943. do 1945. godine i autonomije Sandžaka koja je, kako je istaknuto, važila kao i za ostale federativne jedinice Jugoslavije stvorene u Drugom svjetskom ratu. 

Na svečanoj sjednici BNV-a je pročitana biografija Rifata Burdževića Trša i Sretena Vukosavljevića, kao dvojice vizionara sandžačke autonomije i ljudi iz tog perioda koji su se zalagali za rješavanje pitanja sandžačkih naroda. 

-    Zahtjev da Bošnjaci u Srbiji budu narod, a Sandžak pokrajina - 

Predsjednik BNV-a Suljejman Ugljanin je u svom obraćanju saopštio da je Vijeće zatražilo od državnih organa Srbije da u budućem redefinisanju političkog sistema Bošnjaci dobiju status naroda. 

„Bošnjaci Sandžaka su autohton narod koji čini brojčanu manjinu u Srbiji i Crnoj gori, ne nacionalnu, nego brojčanu manjinu. Bošnjaci su jedini narod koji nema nacionalnu državu“, istakao je Ugljanin ponovivši da je BNV donio odluku i zatražio od državnih organa Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice da se Sandžaku vrati status pokrajine sa srednjim nivoom vlasti. 

On je podvukao da je Bošnjacima, kroz postupak pridruživanja EU, pružena šansa preko političkih stranaka, a posebno preko BNV-a, kao malom narodu da učini nešto za sebe. 

Predsjednik BNV-a je pozvao sve Bošnjake koji se zalažu za ostvarivanje svojih prava da pozovu, kako je naveo, sve druge Bošnjake, Srbe, Crnogorce , Albance i druge koji žele dobro Bošnjacima, da učine nešto za Sandžak. 

„Politička egzistencija Bošnjaka u Srbiji je pokrajina, odnosno srednji nivo vlasti je najmanje ono što tražimo. To je predviđeno po Rezoluciji Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope 8. aprila 2004. godine, pod nazivom Stanje i prava manjina u Evropi. To je nešto što može da nam pomogne da opstanemo“, poručio je Ugljanin uputivši poziv intelektulacima i svima drugima koji mogu da daju doprinos toj inicijativi. 

Prema riječima Ugljanina na sve te zahtjeve do sada nije bilo odgovora ali, da to ne znači da će da odustanu, te da o evrointegracijama Srbije odlučuje Evropska unija. 

Ugljanin, koji je i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka je osudio skorašnju izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, zbog toga što je, kako je rekao, Bošnjake nazvao vjerskom skupinom. 

Istakavši da Bošnjaci žele da počnu ostvarivati svoja prava i mogu da se uključe u sistemu pravne države predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je pozvao sve Bošnjake da, zbog neadekvatne zastupljenosti Bošnjaka u pravosuđu i policiji, kod sudova, tužilaštava i policije zamrznu sve sporove materijalne prirode. 

Nizom manifestacija, tribina i okruglih stolova u Sandžaku i dijspori je obilježen 20. novembar, Dan Sandžaka. Odlukom BNV-a od 2004. godine to je jedan od blagdana Bošnjaka u Srbiji, a obilježava se u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Ovaj čovjek ne zaslužuje nikakvu pažnju. Dok je sjedio u Vladi kao ministar bez portfelja, hoće reći, sjedio onako, besposlen, a primao ministarsku platu, imao Vladin stan, itd, bilo mu je lijepo i nije razmišljao ni o kakvom Sandžaku.Ili, bolje reći, sjedio kao prodana duša. Dok zine, lupeta. Svaka riječ mu je glupost, posebno što je izgovara kao neka promiskuitetna uspijuša. Dok se pomene njegovo ime, naviru mi izrazi: plitak, nesposobnjaković svoga zanata, arogancija, bezobrazluk, nevaspitanost, blesovina, kavgadžija, tupadžija, ćaknut, primitivizam, nesposobnost orijentacije,...

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi