Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vlast u FBiH: Dogovorili se da će se dogovarati

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     21.11.2016 u 20:31 h 0

Vlast u FBiH: Dogovorili se da će se dogovarati
FOTO: N1

Da su zakonodavna i izvršna vlast u Federaciji BiH zakazale u ispunjavanju obećanih obaveza, jasno je to i najvišim funkcionerima Federacije BiH. Sastanak članova Predsjedništva FBiH, predstavnika oba doma Parlamenta i Vlade, rezultirao je, kažu, dogovorom da se mora više i to ubrzanim koracima.


Ulaze u treću godinu mandata, a iza sebe imaju prekompoziciju parlamentarne većine, višemjesečne blokade u radu, ispred i previše obaveza iz Reformske agende. I nakon gotovo tri godine saradnje zaključili su sljedeće:

"Kada je riječ o funkcionisanju vlasti u Federaciji, treba izbjegavati pitanja koja nas dijele na suprotne strane, da trebamo tražiti dogovor i razgovor oko svih pitanja koja su sporna", mišljenja je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Zato su iz Vlade Federacije predstavili listu. 99 tačaka koje smatraju prioritetnim, u nadi da će Parlament raditi. Među tačkama su reformski zakoni, ali i budžeti. Rok je kraj ove godine.

"Mi smo za taj spisak rekli da je od našeg interesa kako bismo imali nastavak reformi i kako bismo imali potporu ekonomskom razvoju. Tako bismo zakonski usvojili budžete", istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

A u Predstavničkom domu kažu da slijedi kolegij na kojem će biti dogovorena dinamika rada ovog Doma. Optimističan je predsjedavajući da će moći udovoljiti zahtjevima Vlade Federacije, bez obzira na činjenicu da u parlamentarnim ladicama jo uvijek stoji neriješeno 12 prijedloga i devet nacrta zakona koje je ranije Vlada uputila. Posebna je priča kako na Domu naroda riješiti pitanja koja mjesecima muče koalicione partnere.

"Ono što je nulto pitanje u Domu naroda je odnos naspram Zakona o igrama na sreću koji je postao usporivač svih ovih odnosa i rada koji treba da dobije svoj prolaz ili ne dobije", kazao je Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH.

S druge strane, potpredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću je drago što je uopšte prisustvovao sastanku vladajućih.

"Ovo je napredak u jednom smislu što ja kao neko ko dolazi iz DF-a, koja nije dio parlamentarne većine, sam prvi put pozvan na ovaj sastanak. Ja sam izrazio svoje nezadovoljstvo zbog toga što je bilo sličnih sastanaka i ranije a postojalo je jedno ignorisanje", rekao je Milan Dunović, potpredsjednik FBiH.

Suština sastanka je, kažu učesnici, razgovor i dogovor. Sudeći po učincima rada, nijedno ni drugo im bar do sada nije išlo najbolje. A predsjednik Federacije Marinko Čavara opet je iskoristio priliku da kaže kako se mora smjestiti u neke druge odaje. Dakle, u koalicionim odnosima, ništa novo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi