Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hajrić o kvaliteti namirnica u BiH: Kakvu hranu jedemo?

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     21.11.2016 u 20:09 h 0

Hajrić o kvaliteti namirnica u BiH: Kakvu hranu jedemo?
FOTO: pixabay.com

Gost emisije Dan uživo bio je direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić koji je govorio o kvaliteti hrane u BiH, ali i regiji.


Hajrić je istakao kako bi uvijek prije odabrao hranu proizvedenu u našoj zemlji nego onu iz inozemstva, mada sva hrana podliježe kontrolama.

"I domaća i hrana iz uvoza podliježu odličnim kontrolnim procesima, a ipak je hrana proizvedena u BiH, makar s aspekta svježine, bolja. Znamo da je hrana u BiH proizvedena prije maksimalno pet dana, dok hrana koja dolazi iz inozemstva ima duži transportni put što može da izazove kvarenje. No postoje inspekcije koje u svakom momentu mogu da ih kontrolišu", istakao je.

Osvrnuo se i na nedavne probleme sa hranom u Hrvatskoj i Srbiji te je rekao da je hrana podložna raznim utjecajima.

"Moramo da shvatimo da je potreba za hranom ogromna i sistem je taj koji treba da učini sve da bude sigurna. Obaveza subjekata u poslovanju sa hranom u lancu od farme do trpeze je da se pobrinu da ne izazove zdravstvene posljedice po čovjeka. Nema nulte sigurnosti ali trebaju da postoje institucije sistema koje mogu da se jave u tom procesu", kazao je.

U Hrvatskoj je nedavno preminuo dječak od salmonele, a i u glavnom gradu BiH se desio slučaj salmonele 2007. godine kad se otrovalo više od 600 ljudi.

"Salmonela je najčešći patogen koji kontaminira hranu i to se dešava u svim zemljama okruženja. Od 15 najčešćih patogena salmonela spada u sami vrh patogena. Na nivou EU postoji set zakonodavstva s kojima smo se uskladili, a imamo i procesne kriterije da se u samom procesu može nadzirati i kontrolisati proces i spriječiti moguće devijacije", naglasio je Hajrić.

O tome da li imamo dovoljno laboratorija je kazao: "Imamo i previše, ali pitanje je koje laboratorije mogu odgovoriti ovim izazovima. Laboratorije moraju da implementiraju standard kvalitete i da uvode akreditirane metode kojima se vjeruje".

Na pitanje koliko kontaminirana hrana šteti zdravlju je odgovorio: "Šteti na više načina. Na primjer, kad je upitanju salmonela, klinička slika se pokaže u roku od 24 do 48 sati. Problem su hemijski kontaminanti i pesticidi i teški metali gdje se klinička slika ne manifestuje odmah pa se tako nakon niza godina ispolje zdravstveni problemi. S tim u vezi je važno staviti fokus na kontrolu hemijskih kontaminativa".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi