Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto kašalj traje duže od prehlade?

Lifestyle

Izvor: Novosti     21.11.2016 u 16:37 h 0

Zašto kašalj traje duže od prehlade?
FOTO: pixabay.com

Jedan od neprijatnijih simptoma infekcije ne bi trebalo ignorisati. Organizam se na taj način brani, ali ako traje duže od mesec dana, obavezno na pregled kod pulmologa.


Respiratorne infekcije, koje su u ovo doba godine u punom jeku, osim povišenom telesnom temperaturom, curenjem nosa i bolovima u mišićima, praćene su i kašljem. I dok svi drugi simptomi nestaju za desetak dana, kašalj može da traje i mesec dana od preležane prehlade. 

"Kašalj mora da se posmatra kao odbrambeni mehanizam respiratornog trakta i ne treba ga sprečavati po svaku cenu u akutnim infekcijama, osim ako ozbiljno narušava kvalitet života", kaže dr Dejan Žujović, pulmolog Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd. 

"Ipak, pacijent bi trebalo da se javi pulmologu ako kašalj traje duže od mesec dana, bilo da je suv ili produktivan. Naročito, ako je praćen blago povišenom temperaturom, malaksalošću, tragovima sveže krvi u ispljuvku i bolovima u grudnom košu." 

Kašalj u akutnom bronhitisu najčešće traje sedam do 10 dana, ali kod četvrtine pacijenata može da bude prisutan i duže. 

"Upotreba antibiotika kod akutnog bronhitisa najčešće nema nikakve koristi, ali se oni najčešće propisuju baš u ovim sitacijama", objašnjava dr Žujović. 

"Jer, ukoliko pacijent u akutnoj infekciji iskašljava obilan, prebojen sadržaj, to ne znači da je u pitanju bakterijska infekcija." 

Da bi se na najbolji način preboleo, za saniranje kašlja preporučuje se prestanak pušenja i unos veće količine tečnosti. 

"Pacijenti koji su pušači mogu da očekuju da će ih kašalj duže mučiti nakon prehlade nego nepušače", priča dr Žujović. 

"Zato, svaki pušač stariji od 40 godina koji primećuje da mu se svaka prehlada brzo spusti na pluća, da kašlje duže vreme i ujutru iskašljava, da ima epizode nedostatka daha treba da se javi na pregled pulmologu." 

Kod pacijenata starijih od 65 godina svaka prehlada, pa i kašalj mogu da dovedu do ozbiljnijih komplikacija. 

"Da bi se sprečile veće komplikacije najbolja prevencija je vakcinacija protiv gripa i upale pluća pneumokoknom vakcinom", kaže dr Dejan Žujović. 

"To je veoma važna prevencija za one koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali i drugih hroničnih bolesti." 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi