Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

B-21: Američki odgovor na kineski kvantni radar

Nauka i tehnologija

Izvor: Mondo     21.11.2016 u 16:14 h 1

B-21: Američki odgovor na kineski kvantni radar

Novi američki strateški bombarder B-21 konstruisan je sa unapređenom stelt tehnologijom, koja bi trebalo da mu omogući da izbjegne nove ruske i kineske antistelt sisteme.


Bombarder bi u upotrebu trebalo da uđe sredinom 2020-tih godina.

Američka avijacija planira da kupi između 80 i 100 takvih aviona po ceni od 550 miliona dolara po komadu, najavili su čelnici avijacije, javljaju američki mediji.

Niskofrekventni radari omogućavaju neprijateljskim protivvazdušnim sistemima da otkriju neprijatelja u blizini, dok visokofrekventni radari omogućavaju ciljanje brzih meta.

Koncept koji će biti primenjen na novom avionu je konstruisanje sledeće generacije stelt letelice sposobne da izbegne praćenje i angažovanje radarskih tehnologija.

Novi avion se pravi tako da izbegne sve savršenije odbrambene sisteme, koji koriste brže procesore, digitalno umrežavanje i senzore da bi pratili čak i stelt avione u širem opsegu frekvencija i na većim razdaljinama.

Te frekvencije uključuju opsege UHF,VHF i X, između ostalih.

Aduti B-21 u izbegavanju radara biće povećana brzina, senzori dugog dometa i poboljšane manevarske sposobnosti, jer će sama stelt tehnologija biti sve ugroženija razvojem radara.

Sa druge strane, i stelt tehnologija napreduje i napredak će biti primenjen na B-21, navode čelnici američke vojne avijacije.

Iako slika novog bombardera podseća na postojeći B-2, zvaničnici avijacije tvrde da će novi avion imati bolje stelt karakteristike od B-2.

B-21 bi trebalo da bude obložen slojem upijajućeg materijala debelim čak 60 cenitmetara ili više ili će konstruktori morati da se odluče za koje će frekvencije letelica biti "nevidljiva".

Avijacija planira da avion opremi moćnim uređajima za elektronski napad.

Sposobnost za elektronski napad je neophodna kako bi se savladali niskofrekventni radari koji operišu u VHF opsegu i koje je gotovo nemoguće obmanuti samo oblikom letelice i upijajućim materijalima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. zsearchdom3.com zsearchdom2.com ="http://zsearchdom1.com">zsearchdom1.com http://zsearchdom5.com

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi