Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdogan: Turska je štit Evrope i svijeta od terorizma

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     21.11.2016 u 10:54 h 0

Erdogan: Turska je štit Evrope i svijeta od terorizma
FOTO: Agencija Anadolija

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Turska svojevrsni štit od terorizma i kako bi padom tog štita teroristi preplavili poput bujice Evropu i ostatak svijeta.


Predsjednik Erdogan obratio se na završnoj sesiji 62. Zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a koja se održava u Istanbulu, a tom prilikom je kazao da je taj skup važan sa aspekta jačanja međunarodne saradnje na izgradnji globalnog mira i spokoja.

On je kazao da je održavanje redovnog zasjedanja NATO-a u Istanbulu samo po sebi jaka poruka.

Ističući kako se svijet danas suočava sa novim izazovima i prijetnjama, Erdogan je kazao da su terorizam i klimatske promjene trenutno najveće prijetnje čovječanstvu.

“Netrpeljivost prema strancima i u konačnici mržnja prema islamu je problem koji prelazi državne granice. U svijetu u kojem danas živimo niko od nas nema privilegiju da kaže da je siguran od dima i vatre ukoliko izbije neki požar. Prije ili kasnije će taj dim i plamen doći i do nas. Neophodno je da se i postojeće strukture i organizacije revidiraju u skladu sa činjenicama da se prijetnje globaliziraju i dolazi do promjena ravnoteže sila. Moramo na opsežnijim platformama raditi kako bismo otklonili te prijetnje i šanse pretvarali u konkretnu korist“, kazao je Erdogan.

Naglasivši kako NATO nije samo organizacija za odbranu, Erdogan je kazao da se ne smije zaboraviti da NATO nije nastao samo kao organizacija za odbranu od zajedničkih prijetnji, već da je riječ o sigurnosnoj platformi koja okuplja zemlje predane razvoju demokratskih načela i ideala.

“Činjenica koja dodatno daje važnost ovom zasjedanju NATO-a je i to što se održava u zemlji koja je svoju predanost odbrani i razvoju demokracije cijelom svijetu dokazala 15. jula. Borba protiv izdajnika i terorista te noći bila je neviđena borba za demokraciju u historiji i pobjeda je izvojevana“, kazao je Erdogan.

Erdogan je također kazao kako je vanredno stanje u Turskoj uvedeno u skladu sa zakonskim i ustavnim okvirima i s ciljem brisanja tragova pokušaja vojnog udara i neutralizacije terorističkih organizacija.

“To stanje i procesi istraga su pokrenuti za odbranu demokracije i vladavine prava i provode se u skladu sa temeljnim pravima i slobodama. Ovom prilikom se još jednom zahvaljujem svim prijateljima koji su nam uputili poruke podrške i solidarnosti tog 15. jula. Te noći je Turska i sa nama cijeli svijet vidio novo lice terorizma, ali smo i svjedočili drugačijoj vrsti borbe protiv terorizma“, kazao je Erdogan.

Prvi čovjek Turske je u obraćanju učesnicima zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a kazao da Turska očekuje podršku u borbi protiv terorizma i dodao da očekuje pomoć u borbi protiv terorista ISIS-a, PKK-a, kao i terorističkih struktura FETO-a širom svijeta.

“Želimo da u svojim zemljama spriječite slobodno djelovanje pripadnika terorističkih organizacija. Mi nikako ne možemo da shvatimo kako to da je Evropska unija proglasila PKK terorističkom organizacijom, a da se u nekim njenim članicama teroristi slobodno kreću i po hodnicima zgrada parlamenata slobodno ističu postere vođa te organizacije. S tim u vezi svi naši prijatelji treba da poduzmu neophodne mjere. Ne poduzmu li se te mjere, to će se i njima jednog dana obiti o glavu poput bumeranga“, kazao je Erdogan.

On je kazao da je Turskoj potrebna snažnija pomoć u borbi protiv terorizma, i dodao da je upravo Turska svojevrsni štit Evrope i ostatka svijeta od terorizma.

"Ako bismo mi bili neuspješni u toj borbi, ako bi se slomio taj štit teroristi bi poput bujice preplavili svijet. Zbog toga, umjesto da ga slabimo, trebali bismo jačati taj štit", rekao je Erdogan.

Ukazujući na humanitarnu krizu i rat u Siriji, Erdogan je kazao kako Turska uvijek vrednuje čovjeka i kako jeste i mora svoje granice držati otvorenim za sve ljude koji bježe od bombi i smrti.

Erdogan je dodao da je doista bolno to što je Turska ostavljena sama u preuzimanju tereta humanitarne krize i da je to stvarno loš primjer za budućnost svijeta.

“Ne postoji niti jedna zemlja u svijetu koja je toliko dala i ostvarila u borbi protiv terorista ISIS-a. Mi smo se na našoj granici suočili sa velikim prijetnjama terorista ISIS-a, PYD-a i YPG-a. Ako je turska vojska sa opozicionom Oslobodilačkom vojskom Sirije i ušla na tlo Sirije to je učinila kako bi neutralizirala te prijetnje. Moram vam ovdje otkriti jednu istinu. Neka se neki ne uvrijede. Prijatelj govori istinu i kad ona boli. Znate li da smo kod terorističkih grupa u Iraku i Siriji našli oružje koje proizvode naši prijatelji. Posjedujemo sve dokaze, čak i serijske brojeve. Kada to kažemo našim prijateljima oni ne poduzimaju ništa, već kažu da je to neko staro oružje ili da ne priznaju PYD i YPG kao terorističke organizacije jer se bore protiv ISIS-a. Pa kad je tako, nemojte ni Al Nusru smatrati teroristima jer se i oni bore protiv ISIS-a. Pa zar možemo za teroristu reći da je dobar ako se bori protiv nekog drugog teroriste. To sada vidimo u Iraku i Siriji“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan kazao je da svijet prolazi kroz teško razdoblje velikih problema i izazova, ali da smatra da to nisu nerješivi problemi. Dodao je da je neophodna jača i iskrenija saradnja na rješavanju globalnih problema.

“Ustrajno ponavljam, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija moramo prilagoditi aktuelnoj zbilji i učiniti ga reprezentativnim tijelom. U svakoj prilici ponavljam da je svijet znatno veći od pet velikih sila i to ću uvijek tvrditi. Nemoguće je danas svijet voditi na bazi poteza koji su doneseni nakon Drugog svjetskog rata. Mi ne smijemo sudbinu svijeta prepustiti volji jedne zemlje“, zaključio je Erdogan.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi