Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Arktik 20 stepeni topliji nego što je uobičajeno (VIDEO)

Svijet

Izvor: N1     21.11.2016 u 10:44 h 0

FOTO: pixabay.com

Na Arktiku je vrijeme za dugu polarnu noć, kada bi trebalo da je veoma hladno i kada okean postane beskonačna pustinja leda. Ove jeseni, to nije slučaj.


Temperatura je čak dvadeset stepeni viša od uobičajene, odnosno umjesto -25 stepena sada je tamo pretoplih -5 celzijusovih.

Ujedno, količina leda koji prekriva okean je na rekordno niskom nivou. Količina leda dostigne minimum u septembru, nakon čega bi on trebalo ponovo da se stvara. I ove godine led se formira, ali ne tako brzo kako bi trebalo, piše Washington Post.

Na snimku možete vidjeti kako Arktički led "nestaje" u posljednjih 25 godina.

Stručnjaci su iznenađeni zbog ovakvih rezultata.

"Oko 20 stepeni je toplije nad cijelim Arktičkim okeanom, dok se u isto vrijeme dešavaju 'hladne anomalije'sličnih jačina na severnom delu Azije", rekao je Jennifer Francis, specijalista za Arktik sa Rutgers Univerziteta za Washington Post.

Ne zna se koje će biti posljedice ovako tople jeseni nad Arktikom. Stručnjaci se slažu da je cijela situacija prilično "ekstremna".

"Jačina i trajanje ovih temperaturnih anomalija je veoma neobična. Varijacije u temperaturi na Arktiku su česte, pogotovu tokom hladnog perioda. Ali trajanje ovog 'toplog talasa' na Akrtiku, koji prati 'hladan talas' u Sibiri je neobično", kaže Zack Labe, doktorant na Univerzitetu Kalifornije koji se bavi proučavanjem Arktika.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi