Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Britanska djevojčica dobila bitku da bude zamrznuta u SAD

Nauka i tehnologija

Izvor: Politika     21.11.2016 u 09:31 h 0

Britanska djevojčica dobila bitku da bude zamrznuta u SAD

Tijelo četrnaestogodišnjakinje prenijeto je iz Londona u Institut za krioniku u Mičigenu poslije neobičnog sudskog procesa.


„Imam samo 14 godina i ne želim da umrem. Mislim da mi je kriogenizacija šansa da se izliječim i probudim, makar i za nekoliko stotina godina”, piše u potresnom pismu koje je jedna četrnaestogodišnjakinja iz Londona uputila sudu.

Smrtno oboljela od rijetkog oblika karcinoma, na internetu se informisala o mogućnostima da se njeno tijelo zamrzne u nekoj od američkih kompanija. Međutim, pošto kao dijete nije imala pravo da odlučuje o tome, a otac je bio protiv, sud je morao da presudi koji će roditelj donijeti odluku u njeno ime. Otac se navodno bunio zbog velikih troškova i surovog procesa zamrzavanja. Ipak, na kraju se predomislio i pristao da poštuje posljednju ćerkinu želju.

Presuda je donijeta početkom oktobra, desetak dana prije nego što je djevojčica preminula. Njeno tijelo prenijeto je iz Londona u Institut za krioniku u Mičigenu, gdje se u specijalnim komorama nalazi još oko 150 tijela, uključujući osnivača ustanove Roberta Etingera i njegove dvije supruge.

Javnost je saznala za ovaj neobičan slučaj tek prije nekoliko dana jer je predsjedavajući sudija smatrao da bi medijsko izvještavanje uznemirilo djevojčicu.

Troškovi procedure su od 30.000 do 300.000 dolara, a osim u SAD, sprovodi se i u Rusiji

„Dirnula me hrabrost kojom se suočila sa sudbinom. Ne iznenađuje da je ovo bio jedinstven slučaj pred našim sudovima, a vjerovatno i bilo gdje drugo. Ovo je primjer kako nauka postavlja nova pitanja pravu”, prenio je „Gardijan” riječi sudije Pitera Džeksona.

List je podsjetio da je od prvih slučajeva čuvanja tijela smrzavanjem šezdesetih godina prošlog vijeka proces izveden tek nekoliko stotina puta, dok je kriogenizacija u nekim granama medicine, poput liječenja steriliteta, postala ustaljena procedura.

Zamrzavanje tijela, u nadi da će jednog dana nauka možda naći način da ga oživi, kontroverzan je proces – za neke nada, za druge prevara. Dosad nijedan čovjek, niti bilo koji sisar, nije uspješno vraćen u život, pa čak ni pojedinačni organi poput srca, mozga i bubrega. Troškovi procedure su od 30.000 do 300.000 dolara, a osim u SAD, sprovodi se i u Rusiji, objavili su britanski mediji.

Transport tijela i čuvanje u ovom slučaju koštali su oko 40.000 evra. Sudija je naveo da porodica nije imućna i da je skupila novac u humanitarnoj kampanji.

Prema reakcijama u ostrvskoj štampi, čini se da je ovaj slučaj mnoge zatekao nespremne. Uprava za ljudsko tkivo reguliše rad organizacija koje uzimaju i čuvaju ljudsko tkivo, ali rekli su da u ovom slučaju nemaju nadležnost. Kad je reč o američkim zakonima, ne postoje prepreke da se ljudsko tijelo transportuje radi krioprezervacije, zaključio je „Gardijan”.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi