Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Makedonija: Sutra počinje predizborna kampanja, stranke obećale fer i demokratski izborni proces

Svijet

Izvor: Agencija Anadolija     20.11.2016 u 17:51 h 0

Makedonija: Sutra počinje predizborna kampanja, stranke obećale fer i demokratski izborni proces
FOTO: Agencija Anadolija

- Predizborna kampanja za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore u Makediniji počinje u ponedjeljak i trajaće do 9. decembra. Na ovim izborima učestvovaće 11 političkih subjekata - pet koalicija i šest političkih partija. Pravo glasa ima 1.784.524 građana Makedonije i 20.591 državljana sa stalnim prebivalištem izvan Makedonije.


Uoči početka izborne kampanje predstavnici koalicija i političkih stranaka, koje će učestvovati 11. decembra na prijevremenim parlamentarnim izborima u Makedoniji, potpisale su u nedjelju Kodeks kojim se obavezuju na fer i demokratski izborni proces, javlja Anadolu Agency (AA). 

Predsjednik Državne izborne komisije Aleksandar Čičakovski rekao je tim povodom da fer i demokratski izbori počivaju na principima demokratije i doprinose opštem i demokratskom razvoju društva. Dodao je da svi učesnici izbora, svojim aktivnostima postavljaju temelje demokratije i doprinose izgradnji povjerenja u izborni sistem države. 

Kodeks su potpisali Nikola Gruevski lider VMRO-DPMNE, lider SDSM Zoran Zaev, predstavnik DUI Izet Mexhiti, Menduh Thaci lider DPA i predstavnici ostalih stranaka koje su najavile učešće na izborima.

Nakon potpisivanja Kodeksa, lider i predstavnici političkih partija pozvali su članove i aktiviste da poštuju i obavezuju se na fer i demokratske izbore. 

Opozicija je navela da se ovaj Kodeks potpisao i na proteklim izborima, ali se nije poštovao. U tom smislu, izrazili su nadu da će isti ovog puta biti ispoštovan. 

Potpisivanju Kodeksa kojim su se učesnici na izborima obavezali na fer i demokratski izborni proces prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora u Makedoniji, ambasadori SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, zamjenik ambasadora EU, šef misije OSCE/ODIHR kao, članovi Državne izvorne komisije i ostali predstavnici partija. 

Predizborna kampanja za predstojeće prijevremene parlamentarne izbore u Makediniji počinje u ponedjeljak i trajaće do 9. decembra. Na ovim izborima učestvovaće 11 političkih subjekata - pet koalicija i šest političkih partija. Pravo glasa ima 1.784.524 građana Makedonije i 20.591 državljana sa stalnim prebivalištem izvan Makedonije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi