Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Borba za glasove i poslije izbora

Doboj

Izvor: Nezavisne novine     07.10.2016 u 10:22 h 0

Borba za glasove i poslije izbora

Borba za glasove u Doboju se vodi i pet dana nakon lokalnih izbora jer pojedini kandidati za odbornike prigovorima pokušavaju da dokažu da su žrtve izbornog inženjeringa.


U NDP-u, koji je osvojio jedan mandat, borba se vodi oko broja glasova dvije kandidatkinje, koje neće sjesti u skupštinske klupe, ali pretenduju na pozicije u stranci.

Raskol je nastao kada je "favoritkinja" u čiju kampanju su uložene desetine hiljada KM po broju glasova zauzela tek sedmo mjesto, a kandidatkinja koja glasovima prati nosioca liste optužena da je "ubačeni element".

"I ova dama što je sada na drugom mjestu sasvim je kvalitetna osoba, kvalitetan kadar (Aleksandra Pejić) i u partiji ima mjesta i za jednu i za drugu (Vukosava Sofrenić). Nažalost to 'peglanje' glasova je aktuelno u čitavoj državi, pa zašto ne bi bilo i ovdje", kaže Sretko Đurković, lider dobojskog NDP-a.

On smatra da su za slab izborni rezultat partije koja je izgubila jedan mandat u odnosu na prošli saziv Skupštine krivi afera u vezi sa tvrđavom Gradina, te NDP-ovo krilo koje ih je "srušilo" nakon odlaska u SP.

U SNSD-u desetak kandidata smatraju da su oštećeni za oko 1.800 glasova, a ako uspiju izdejstvovati da vreće sa glasačkim listićima budu otvorene i prebrojani glasovi, znaće, kažu, ko ih je pokrao.

"Na osnovu izvještaja koji smo dobili u toku noći u Izborni štab, na tim obrascima stoji da su neki naši kandidati sa liste imali po 150 do 200 glasova, a s druge strane ostali kandidati su imali nulu.

Mi smo do četiri sata ujutru dobili podatke sa 70 procenata biračkih mjesta, a na 30 procenata biračkih mjesta sa kojih do tada nisu stigli rezultati se desio inženjering", navodi Miroslav Gavrić, v.d. predsjednika dobojskog SNSD-a, te dodaje da bi 1.800 spornih glasova moglo promijeniti strukturu ljudi koji su osvojili mandat.

Iz dobojske Gradske izborne komisije poručuju da ne postoje dokazi za krađu na biračkim mjestima, jer su nakon prigovora SNSD-ovih kandidata upoređeni zapisnici i ispravljene su tehničke greške.

"Nijedan birački odbor, nijedan predsjednik biračkog odbora, nijedan posmatrač se nije žalio GIK-u i rekao da je neko vršio dopisivanje, prepravljanje i pogrešno upisivanje podataka za bilo kojeg kandidata. Tako da su za mene i za GIK svi ovi prigovori apsolutno neosnovani. Što se tiče nas, izbori su sprovedni na zakonit način, fer, pošteno, a sve ono što se dešvalo na biračkim mjestima i između stranaka i kandidata, to je njihova unutrašnja stvar", izjavio je Nenad Paleksić, predsjednik GIK-a.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi