Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Taktika Trumpa i Clinton - bježe od novinara u širokom luku

Svijet

Izvor: N1     07.09.2016 u 09:54 h 0

Taktika Trumpa i Clinton - bježe od novinara u širokom luku

Posljednja dva mjeseca predizbornog maratona u Sjedinjenim Američkim Državama. Istraživanja Donaldu Trumpu daju dva poena prednosti ispred Hillary Clinton.


Kako izbjeći novinara koji bi da postavi nezgodno pitanje? Tu taktiku uspješno su savladali kandidati za predsjednika SAD Hillary Clinton i Donald Trump, tako što su jednostavno riješili da ih zaobiđu. Time su se upisali u historiju, jer je takvo ponašanje bez presedana - kaže Tony Fratto, bivši portparol Bijele kuće, koji je u Beogradu, na poziv NUNS-a, održao predavanje o ulozi medija u izbornoj kampanji.

Kada je želio da izbjegne nezgodna novinarska pitanja, bivši predsjednik SAD Ronald Regan odlazio bi iz Washingtona i obraćao se lokalnim medijima. Hillary Clinton i Donald Trump ne idu nikud, ali koriste drugu taktiku - novinare, naime, potpuno zaobilaze.

"Američki ekspert za medije Donald Trump s biračima komunicira preko društvenih mreža, preko Twittera, ne s novinarima - to nikada dosad nismo imali. Hillary je aktivna na tradicionalan način, preko plaćenih medija, komercijalnih oglasa i reklama. Oni su shvatili da ne moraju da se obraćaju medijima da bi se obraćali biračima", navodi bivši portparol Bijele kuće Tony Fratto.

I dalje od toga. New York Times i Washington Post samo su neke od medijskih kuća kojima je Donald Trump oduzeo akreditaciju i obećao da će, ako pobijedi, olakšati podnošenje tužbi protiv medijskih kuća.

Hillary Clinton, s druge strane, nije "u ljubavi" s informativnim medijima još od vremena prve dame. Do te mjere da je za skoro godinu dana predizborne kampanje održala samo jednu konferenciju za novinare. To što su u Srbiji koneferencije premijera gotovo svakodnevne i prenose se uživo, ne znači, međutim, kažu u NUNS-u, da je stanje kod nas bolje.

"Dok Hillary Clinton nema na svojoj strani medije, mediji tamo rade profesionalno svoj posao, ovdje premijer na svojoj strani uglavnom ima sve velike medije, zašto bi ih on izbjegavao", kaže generalni sekretar NUNS Svetozar Raković.

Koliko god razlika bilo, novinari koji svoj posao rade profesionalno, diskredituju se na sličan način.

"Donald Trump to radi na najdirektniji mogući način. Medije, odnosno novinare koji ga kritikuju, prozove imenom i prezimenom, i oni onda postaju meta njegovih, plaćenih izvještača, koji potom vrlo aktivno i vrlo agresivno napadaju svoje kolege. Hillary pak prestane da razgovara s novinarima", rekao je Fratto.

Stoga neka vas ne čudi što novinari i u Americi sve češće postavljaju pitanje - "kako da preživimo?".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi