Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


''Tenzije na Balkanu su rizične, EU ima dva koraka...''

Regija

Izvor: Tanjug     07.09.2016 u 09:19 h 0

''Tenzije na Balkanu su rizične, EU ima dva koraka...''

Rast tenzija na zapadnom Balkanu predstavlja ozbiljan rizik po bezbjednost Mađarske, upozorio je šef diplomatije te zemlje Peter Sijarto.


On je dodao da je iz tog razloga potrebno ubrzati evropske integracije tih zemalja, uključujući završetak pristupnih pregovora sa Srbijom do 2020. 

"Mađarska poziva Evropsku uniju da preduzme dva koraka. Prvi je da ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana. Blok mora da dovrši pristupne pregovore sa Srbijom do 2020. godine", istakao je Sijarto na Strateškom forumu na Bledu, a prenijela je agencija MTI. 

On je objasnio da bi zbog aktuelnih graničnih sporova, jačanja vjerskog ekstremizma i rasta prijetnje od terorizma u jugoistočnom susjedstvu EU, nije nemoguće da će Evropu na jesen zahvatiti novi talas migranata. 

"Zato nestabilnost na zapadu Balkana predstavlja ozbiljan bezbjednosni rizik za Mađarsku", rekao je Sijarto i dodao da bi, ako region ostane nestabilan, veliki talas migranata lako mogao da se probije i za samo nekoliko sati dospje do južne granice Mađarske. 

Sijarto je istakao da Mađarska ne može sama da zaustavi migrantski talas i da joj je potrebna pomoć EU i zato je zatražio da EU preduzme neke mjere. 

U sklopu zahtjeva za ubrzanje evropskih integracija, on je dodao i da Crna Gora treba da se priključi EU nakon što je pristupila NATO-u i pozvao je Uniju da započne pristupne pregovore sa Makedonijom što je prije moguće. 

"Ukoliko propustimo da integrišemo zapadni Balkan u EU, onda će centralnoevropski region biti potpuno ranjiv sa juga", rekao je Sijarto. 

Drugi korak u cilju sprječavanja krize je da članice EU podrže zemlje zapadnog Balkana tako da one mogu da izdrže priliv migranata na toj ruti. 

Sijarto je dodao da će Mađarska nastavljati da podržava te zemlje u njihovim naporima za zaštitu granice, jednako kao što je to radila tokom protekle godine. 

Mađarski ministar je istakao da je njegova zemlja dosad poslala više od sto policajaca u misiju zaštite granice u Makedoniju, dodajući i da je Srbija takođe zatražila pomoć od Mađarske u zaštiti svoje južne granice. 

"Mađarska će pomoći Srbiji", rekao je Sijarto.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi