Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nakon Boračkog, Vivaldi i u Mostaru

Mostar

Izvor: Oslobodjenje.ba     07.09.2016 u 09:09 h 0

Nakon Boračkog, Vivaldi i u Mostaru

Nakon koncerta na Boračkom jezeru, maestro Nihad Hrustanbegović, naš umjetnik koji živi i radi u Francuskoj...


...i Holandiji i koji je 2015.  zadivio svijet izvedbom “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija na klasičnoj harmonici, nastupit će na Kulturnom ljetu, danas 7. septembra će u Muzičkom centru “Pavarotti” u Mostaru.

Izvest će Vivaldijeva “4 godišnja doba” na klasičnoj harmonici, što je jedinstven primjer u BiH i na području cijelog Balkana.

Album “Četiri godišnja doba”, slavno djelo italijanskog majstora, maestro Hrustanbegović je prvi u svijetu izveo u potpunosti na harmonici i dobio sjajnu kritiku na stranici klassiek-centraal.be, najvažnijem portalu posvećenom klasičnoj muzici u Belgiji i Holandiji.

Muzički kritičar Ludwig van Mechelen dao je prvi put jednom albumu izvedenom na harmonici cijelih pet zvjezdica, napisavši da je “Hrustanbegović postao Vivaldi”.
“Hrustanbegović je Vivaldijevo djelo postavio tako vjerno da je prosto nevjerovatno kako je cijelo orkestarsko djelo uspio pretočiti u solo izvedbu, a da nije naškodio originalu.”

Maestro Hrustanbegović je nakon izlaska albuma nastupao u Concertgebouw i Kraljevskom Carre teatru u Amsterdamu, Viteskoj dvorani u Den Haagu, a zatim imao petomjesečnu koncertnu turneju u Francuskoj, gdje je nastupio i u katedrali Notre-Dame u francuskom gradu Le Puy en Velay, jednoj od najljepših katedrala svijeta, nacionalnom spomeniku Francuske koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Nihad Hrustanbegović je odsvirao više od 1.000 koncerta u posljednjih 20 godina. Pored velikog broja solističkih koncerta, svirao je i sa legendama svjetske pop, jazz i filmske scene: Grace Jones, Al Di Meola i The Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Na njegovim nastupima je prisustvovala i nekadašnja kraljica Beatrix, a Brend Heineken upotrijebio je jednu od njegovih kompozicija za televizijsku reklamu.

Maestro Hrustanbegović imao je posebnu čast nastupiti sedam puta u Koncertnoj dvorani u Amsterdamu, 2 puta u Viteškoj dvorani u Den Haagu, i na otvaranju Sarajevo Film Festivala 2013. Učestvovao je u najgledanijim emisijama nizozemske televizije, poput “Top 2000”, ”Slobodni zvuci”, ”Top 2000 A GoGo”, “Svijet se nastavlja okretati dalje”...

Nedavno je objavio i sedmi samostalni solo album “Une belle journée”. Dnevni evropski listovi o nastupima Hrustanbegovića pišu: “Ono što je Pablo Casals učinio za emancipaciju violončela, Astor Piazzolla za bandoneon, Nihad Hrustanbegović čini to za harmoniku” (holandski dnevni list Trouw), “Jedan od najboljih harmonikaša na svijetu” (holandski dnevni list Het Parool i kanadski CBS), “Performans na najvećem nivou” (La Montagne, Francuska), “Čudo” (Le Progres)...


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi