Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Cavusoglu: EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti sve dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     06.09.2016 u 22:22 h 0

Cavusoglu: EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti sve dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji
FOTO: Agencija Anadolija

LJUBLJANA - Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu je na 11. Strateškom forumu na slovenskom Bledu izjavio da čelnici Evropske unije (EU) ne mogu druge ubijediti u borbu protiv terorizma sve dok u evropskim institucijama dočekuju lidere terorističkih organizacija, javlja Anadolu Agency (AA).


"Evropska unija ne može druge ubijediti u borbu protiv terorizma sve dok u institucijama EU-a dočekuju lidere terorističkih organizacija", kazao je Cavusoglu tokom obraćanja na panelu o Evropskoj uniji, održanom u okviru 11. Strateškog foruma.

Također je naglasio kako je EU postigla uspjehe u određenim oblastima gdje zemlje članice, kako je kazao, same ne bi mnogo postigle.

Ipak, dodao je kako se "san o EU" posljednjih nekoliko godina pretvorio u "krize u EU", objašnjavajući kako je razlog tome model integracije koji sve zemlje na području Evrope namjerava uključiti u političku orbitu Unije.

Naglasio je kako u određenim dijelovima Evrope rasizam, ksenofobija i islamofobija više nisu samo marginalni trendovi nego opasno pravilo koje ugrožava mnoge zajednice.

"Ako EU na globalnom planu želi biti utjecajan i važan akter onda širom mora otvoriti vrata drugima. Ako određeni politički tredovi, bez uvažavanja različitosti, budu nametali određena pravila to će samo voditi ozbiljnim podjelama", kazao je Cavusoglu.

Napomenuo je da EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti sve dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji i uvredama.

"Dok su milioni muslimani u Evropi izloženi diskriminaciji, EU ne može biti lider liberalnih vrijednosti. Dok se na stotine hiljada izbjeglica nalazi nezaštićeno pred granicama evropskih zemalja, EU ne može braniti ljudske vrijednosti", rekao je Cavusoglu.

Govoreći o odnosima EU i Turske, potcrtao je da stanovnici Turske više ne vjeruju EU.

"Moram biti krajnje iskren i otvoren. Nažalost, stanovnici Turske više ne vjeruju EU. Postoji zasigurno nedostatak povjerenja na toj relaciji", rekao je Cavusoglu.

Na kraju je istakao kako je Turska pokrenula akciju na sjeveru Sirije kako bi se suprotstavila terorističkoj organizaciji ISIS.

"Tamo smo kako bi uništili ISIS. To je bio naš prijedlog i ranije. Postojala je potreba za velikom akcijom", kazao je okupljenima turski šef diplomatije.

Na Bledu u Sloveniji u ponedjeljak je počeo 11. Strateški forum na kojem se ove godine najviše govorilo o pitanju sigurnosti, integracijama, te budućim izazovima u Evropi i njenom širem okruženju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi