Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"Potrebna nam je EU, ali ne bilo kakva"

Svijet

Izvor: B92     06.09.2016 u 21:42 h 0

FOTO: pixabay.com

Varšava - Premijeri Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske poručili su poslije sastanka u Krinjici na jugu Poljske da žele EU, ali ne bilo kakvu.


Oni su izjavili da Višegradska grupa nudi recepte koji će pomoći EU da se približi Evropljanima, garantuje im bezbjednost i prosperitet, a migracijsku krizu reši van Evrope. 

"Višegradska grupa ne samo da ima velike ambicije, već ima recepte za EU. Mi znamo šta da se uradi da EU bude bolja, da se razvija, bude bliže građanima. Bregzit je prošlost. Moramo da mislimo na budućnost. Mi hoćemo da određujemo budućnost. Imamo detaljna rešenja i ideje", kazala je poljska premijerka Beata Šidlo. 

Prema njenim riječima, "migracijsku krizu treba rješavati tamo gdje se rađa, van EU".

"Protiv toga smo da se članice EU tjeraju da prihvate zajednički model migracijske politike", rekla je Beata Šidlo. 

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je Bregzit ogromna šansa da EU uvidi svoje greške i u migracijskog politici. 

"Potrebna nam je EU, jer je od ujedinjene Evropa uvijek gora podijeljena Evropa, ali nije nam potrebna bilo kakva EU. Bogata je, ali je slaba i to je najgora kombinacija. I za problem migracije. Moramo to da okončamo. Mi smo hrišćanske države. Jednim glasom govorimo da odbranu od nekontrolisane migracije treba prebaciti što dalje na jug", kazao je Orban. 

Mađarski premijer rekao je da se sa ostalim premijerima V4 dogovorio da traže u EU da se sada pruži što veća pomoć Bugarskoj u zaustavljanu nelegalne migracije. 

Slovački premijer Robert Fico kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Višegradske grupe da će neformalni samit u Bratislavi 16. septembra biti uspješan ako šefovima država i vlade 27 članica pođe za rukom da naprave dijagnozu zdravlja EU. 

Fico je takođe pozvao lidere stare Evrope da izvuku pouke i priznaju da je Višegradska četvorka bila u pravu i kada su je kritikovali za različit odlučan stav, kao u migracijskoj krizi. 

"Govorili smo i o zajedničkoj evropskoj armiji koja bi nam pomogla da bolje reagujemo u zaštiti granica u migracijskoj krizi", kazao je češki premijer Bohuslav Sobotka. 

Češki premijer naglasio je da cijela EU mora da promjeni pristup i da usmeri svoje reforme na ono što najbrže donosi rezultate u vraćanju povjerenja građana, a to je prije svega da im garantuje bezbjednosti i veći prosperitet. 

Premijeri Višegradske četvorke sreli su se danas i sa ukrajinskim premijerom Volodimirom Hrojsmanom i pružili podršku za evropske ambicije Ukrajine. 

Mađarski premijer Viktor Orban oštro je kritikovao EU da, zaokupljena svojim problemima, nije uradila ništa da pomogne Ukrajini, makar da što prije omogući putovanje Ukrajincima u EU bez viza. 

Premijeri članica Višegradske grupe sastali su se danas na marginama Ekonomskog foruma u Krinjici, koji se održava od od 6. do 8. septembra, kako bi usaglasili stav cijele Višegradske četvorke za samit Evropske unije 16. septembra u Bratislavi o viziji nove, reformisane Unije bez Velike Britanije. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi