Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bulc posjetila gradilište kod Novog Sada: Izgradnjom mosta će profunkcionisati železnički i drumski koridor između EU i Balkana

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     06.09.2016 u 20:44 h 0

Bulc posjetila gradilište kod Novog Sada: Izgradnjom mosta će profunkcionisati železnički i drumski koridor između EU i Balkana
FOTO: Agencija Anadolija

NOVI SAD - Komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc posetila je danas gradilište novog drumsko-železničkog mosta preko Dunava u Novom Sadu i izrazila nadu da će njegovom izgradnjom profunkcionisati železnički, ali i drumski koridor 10 koji povezuje EU i Balkan, "jer je povezivanje područja, ljudi i roba od vitalnog značaja za celu Evropu", javlja Anadolu Agency.


"Zadovoljstvo mi je da prisustvujem razvoju jednog ovako važnog projekta. EU ohrabruje sve naše partnere u susedstvu da investiraju u infrastrukturu, posebno u trasportnu infrastrukturu, jer je to važno za razvoj svake države u regionu", kazala je Bulc.

Novi drumsko-železnički most trebalo bi da bude izgrađen na mestu starog Žeželjevog mosta koji je srušen tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, a železnički i drumski teretni transport poslednjih 16 godina odvija se preko privremenog montažnog-demontažnog drumsko-železničkog mosta koji se nalazi nekoliko stotina metara uzvodno od Žeželja i koji će izgradnjom novog mosta biti uklonjen. Novi Sad je aprila 1999. godine tokom bombardovanja ostao bez sva tri mosta preko Dunava, a preostalo je još da se dovrše radovi na izgradnji, kako ga Novosađani zovu, novog Žeželjevog mosta, koji bi, prema planu, trebalo da bude u funkciji krajem 2017. godine.

"Drago mi je što je EU bila u mogućnosti da pomogne u obnovi Mosta slobode, ali i ovog, veoma važnog mosta za Novi Sad i Vojvodinu i verujem i za Srbiju", rekla je evropska komesarka za transport, dodajući da je ovaj putni pravac 'srce jednog od evropskih koridora', značajan za region Balkana, ali i zbog činjenice da povezuje dva dela Evropske unije - Centralnu Evropu sa Bugarskom. Zbog toga očekujemo da će se završetkom ovog projekta otvoriti nove mogućnosti u saobraćajnoj komunikaciji preko reke i povezivanju regiona Balkana sa Evropskom unijom. Naši prioriteti su da se omogući prekogranična saradnja izgradnjom nedostajućih mostova, pruga i vodenih puteva, jer je to sve od strateškog značaja", zaključila je Violeta Bulc.

Evropsku komesarku dočekali su na gradilištu novog mosta potpredsednica republičke vlade i ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović, te novosadski gradonačelnik Miloš Vučević. 

Svo troje osvrnuli su se na probleme vezane za poštovanje rokova, jer je prema prvobitnim rokovima novi most već trebalo da bude u funkciji, ali su problemi sa podizvođačima, te naknadnom korekcijom cene radova zbog dodatnih poslova uslovili da novi rok za završetak radova bude pomeren na novembar 2017. godine.

"Nadam se da ćemo sledeće godine sa komesarkom Bulc otvoriti ovaj most, pre svega za železnički transport, a nadam se, vrlo brzo nakon toga i za putnički", izjavila je Zorana Mihajlović.

Na bačkoj i sremskoj strani u toku je gradnja čeličnih lukova mosta, dok se na sredini Dunava izrađuje centralni noseći stub, na istom mestu gde se nalazio stub srušenog Žeželjevog mosta. Po završetku ovih radova, dva luka mosta, jedan dužine 180 i visine 34, a drugi dužine 220 i visine 47 metara, biće postavljeni na novi nosač, a preko njih postavljene po dve kolovozne trake, dva železnička koloseka i dve pešačke staze. 

Posao je poveren špansko-italijanskom konzorcijumu AZVI, a procenjena vrednost radova bila je 45,3 miliona evra, koliko je ugovoreno u januaru 2011. kada je dogovorena izgradnja mosta. Na ime dodatnih radova ovom konzorcijumu već je isplaćeno tri miliona evra više, a ne isključuje se da će biti još finansijskih intervencija. Ovaj projekat zajednički finansiraju Evropska unija koja je do sada platila 26,2 miliona, Pokrajina Vojvodina sa 14,7 miliona, te grad Novi Sad koji je do sada za radove na novom mostu izdvojio 7,4 miliona evra.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi