Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Predsjedništvo BiH: Izetbegović na čelu bh. delegacije na zasjedanju Generalne skupštine UN

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     06.09.2016 u 17:07 h 0

Predsjedništvo BiH: Izetbegović na čelu bh. delegacije na zasjedanju Generalne skupštine UN
FOTO: Agencija Anadolija

SARAJEVO - Predsjedništvo BiH na danas održanoj sjednici usvojilo je Platformu za nastup delegacije Bosne i Hercegovine na 71. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolu Agency (AA).


Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv za sudjelovanje na sastanku na visokoj razini o velikim kretanjima izbjeglica i migranata, koji će biti održan u New Yorku, 19. septembra.

Na danas održanoj sjednici Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o održavanju Briselske konferencije o Afganistanu, od 04. do 05. oktobra.

Zaduženo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da u budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza institucija BiH za 2017. godinu, kao posebnu stavku planira donaciju financijskih sredstava Islamskoj Republici Afganistan u simboličnom iznosu, koja će biti realizirana posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Predsjedništvo BiH je, između ostalog, donijelo Odluku o prihvаtanju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Tajland o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih pasoša ali i Odluku kojom se odobrava zaključivanje Memoranduma između Državne uprave za turizam Narodne Republike Kine i zemalja Središnje i Istočne Evrope o uspostavi Saveza za unapređenje turizma između Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe. 

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Sporazum o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvitak, Sporazum o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo financija i trezora (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo financija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (Agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 60.000.000,00 eura – Vjetropark Hrgud. 

Također, donijelo je odluke o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za Memorandum o razumijevanju za Saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i Projekt ekonomske potpore između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine kao i Memorandum o razumijevanju za izgradnju i opremanje istraživačkog instituta „Kralj Salman Bin Abdulaziz“ na Sveučilištu - Sarajevska škola za znanost i tehnologiju, između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. 

Donesena je i Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Španjolske o razmjeni i međusobnoj zaštiti tajnih podataka.

Predsjedništvo BiH će uputiti Pismo namjere Svetoj Stolici u vezi donacije božićnog drvca za Trg svetog Petra u ime svih naroda Bosne i Hercegovine.

 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi