Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj


Ova proročanstva su se obistinila

Zanimljivosti

Izvor: B92     06.09.2016 u 14:03 h 0

Ova proročanstva su se obistinila
FOTO: pixabay.com

Iako se dosad većina proročanstava (naročito onih koja se tiču smaka svijeta) nije ostvarila, u istoriji je zabilježena nekolicina slučajeva u kojima su stari vidovnjaci bili u pravu.


Predstavljamo vam deset najzanimljivijih ostvarenih predviđanja proroka:

11. septembar

Tragedija koja se dogodila 11. septembra 2001. kada su teroristi Al Kaide oteli putnički avion i srušili Svjetski trgovinski centar odnijela je mnogo života. Međutim, preživio je Baret Nejlor koji je putujući na posao u Kule bliznakinje iznenada osjetio poriv da se vrati kući. Poslušavši svoj unutrašnji glas, izbjegao je smrt, a kada je došao kući, na televiziji je vidio svoje radno mjesto u plamenu.

Abraham Linkoln

Abraham Linkoln tačno je predvidio svoju smrt. Bivši predsjednik SAD sanjao je da prisustvuje sahrani u Bijeloj kući. Kad je upitao koga sahranjuju, rečeno mu je: “Predsjednika”.

Njegov proročki san ostvario se nedugo potom.

Padovi aviona

Mnoga proročanstva francuskog filozofa Nostradamusa su se ostvarila. Njegova pisana predviđanja interpretirana su na različite načine, a mnogi smatraju da je predvidio čak i padove aviona.

Naime, njegove stihove u kojima govori o plamenim objektima koji padaju na Zemlju, mnogi su protumačili kao predviđanje padova aviona, mnogo prije nego što su letjelice uopšte izmišljene.

Prvi svjetski rat

Psihoanalitičar Karl Jung imao je zastrašujuće tačno predosjećanje o Prvom svjetskom ratu. U snu je vidio more krvi i rovove od Alpa do Sjevernog mora.

Rat je počeo mjesec dana poslije njegovog sna.

Hitler

Nostradamus je navodno predvidio i Hitlera. Baš kao što se opisuje u njegovim proročanstvima, iz siromaštva se uzdigao moćan čovjek na Istoku, koji je živio u Njemačkoj i imao ogromnu ulogu u velikom ratu.

Nuklearne bombe

Nostradamus je predvidio i bacanje atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki kao i nestašicu hrane koja je nakon toga zavladala Japanom.

American Airlines DC-10 let 191

Izvjesni Dejvid But je 1970. deset noći uzastopno sanjao rušenje aviona American Airlinesa. San ga je toliko progonio, da je čak kontaktirao kompaniju da je upozori na opasnost.

Međutim, u snu mu se nije ukazao datum nesreće, pa je bio nemoćan da spriječi tragediju koja se dogodila deset dana poslije njegovog prvog proročkog sna. U padu aviona poginulo je 272 ljudi.

Titanik

Mnogi ljudi su tvrdili da su predvidjeli nesrećnu sudbinu Titanika, a među njima i En Vord, sobarica koja je odbila da se ukrca na brod jer je bila ubijeđena da će se dogoditi nešto loše. To je bila njena najbolja odluka u životu, pošto su velike šanse da bi nastradala.

Uragan Katrina

Jedan monah imao je viziju da sa Zaliva u Luizijanu stiže velika katastrofa za koju zemlja nije pripremljena. Njegovo proročanstvo se ostvarilo kada je uragan Katrina pogodio Nju Orleans.

Veliki požar u Londonu

Još jedno Nostradamusovo proročanstvo bilo je vezano za veliki požar u Londonu. On je predvidio čak i godinu u kojoj će se dogoditi - 1666. Ipak, prema njegovoj viziji, u požaru je trebalo da nastrada na stotine ljudi, što se ipak nije desilo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi