Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Satelit pronašao sondu „File“ u mračnoj pukotini na kometi

Nauka i tehnologija

Izvor: RTS     06.09.2016 u 12:47 h 0

Satelit pronašao sondu „File“ u mračnoj pukotini na kometi

Satelit „Rozeta“ Evropske svemirske agencije (ESA) locirao je svoju sondu „File“, zaglavljenu u „mračnoj pukotini“ na kometi na koju je sletjela prije dvije godine.


ESA je danas saopštila da je širokougaona kamera „Oziris“ na „Rozeti“ konačno uspjela da snimi svoju robotsku sondu na kometi „67P/Čurjumov-Gerasimenko“, par nedjelja prije kraja misije tog satelita.

„File“ je sletio na kometu prije dvije godine, ali se odbio od mjesta na kojem je trebalo da bude, poslije čega nije mogao da bude pronađen, mada se znalo gdje je otprilike.

ESA planira da spusti „Rozetu“ na kometu 30. septembra, pošto je malo vjerovatno da će preživjeti hibernaciju budući da se udaljava od Sunca.

Čim dodirne kometu, komunikacija sa Zemljom će prestati. U posljednjim trenucima „Rozeta“ neće „dangubiti“, već će tokom spuštanja na kometu praviti snimke visoke rezolucije i naučna mjerenja.

„Rozeta“ je lansirana 2. marta 2004. godine, a od 2014. se nalazi oko orbite komete „Čurjumov-Gerasimenko“. Naučnici se nadaju da će misija pomoći da saznaju više o nastanku solarnog sistema i evoluciji nebeskih tijela.

Poslije deset godina putovanja na „Rozeti“, „File“ je 12. novembra 2014. u istorijskom poduhvatu sletio na kometu. Poslije nekoliko odskakanja taj robot veličine veš-mašine i težine stotinak kilograma se stabilizovao u sijenci u „ležećem“ položaju.

Opremljen sa deset instrumenata robot-laboratorija je radio 60 sati prije nego što je ušao u hibernaciju zbog nedostatka energije. Probudio se u junu 2015. godine, ali nije više davao znake života od 9. jula.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi