Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Scenario sajber napada: Banke ne znaju šta ih čeka

Svijet

    06.09.2016 u 12:11 h 0

Scenario sajber napada: Banke ne znaju šta ih čeka
FOTO: pixabay.com

Beč - Ekspert Svjetske banke Akviles Almansi upozorava na opasnost od finansijske krize prouzrokovane sajber napadima, te da rukovodioci banaka nisu na to spremni.


“Masivni sajber napad na Centralnu banku Bangladeša preko međunarodne Swift mreže, koji je imao za cilj da se dospe do milijarde dolara, a na kraju je izazvana šteta u visini od 80 miliona dolara, početkom ove godine, ukazao je na ovu opasnost”, rekao je on bečkom dnevniku Standard. 

Prema njegovim riječima, izgledi masivnih gubitaka po banke i države zbog rizika da takvi napadi mogu izazvati pravu finansijsku krizu. 

Almansi ističe da bi hakeri mogli da blokiraju bankomate jedne zemlje na jedan dan, a potom bi milioni građana mogli pokušati da novac skinu sa bankovnih računa, zato što ne vjeruju više u finansijski sistem. 

Takođe i vijesti o masovnim gubicima nacionalnih banaka mogle bi izazvati takvu reakciju i ekonomije uvesti u haos, upozorava on. “Vlasti moraju početi da se pripremaju za ove scenarije prijetnji”“, poručuje Almansi. 

Većina nacionalnih banaka i vijeće banke su već bile žrtve većih hakerskih napada i pokušaja prevare preko interneta, ali najmanji broj od njih se priprema, kako kritikuje Almansi, za “megakrizu”. 

“Bankari centralne banke i šefovi banaka vide sajber bezbjednost kao problem koji treba da bude delegiran IT ekspertima. Međutim to je velika greška”, objasnio je on. 

Prema njegovim riječima, ako se ustanovi da je internet struktura jedne velike banke pogođena sajber napadom, onda šefovi moraju da odluče da li će čitav sistem biti isključen kako bi se greška pronašla. 

Većina visoko rangiranih bankara, kako dodaje, nije pripremljena na ovakve odluke, jer im nedostaje tehnološko iskustvo. 

“Takođe moraju biti spremni da razgovaraju sa ljudima, koji ih uobičajeno izbjegavaju, na primjer vojska i obaveštajne službe”, uvjeren je Almansi. 

On smatra da se tek, kada jedna nova generacija, koja je IT obučenija, dođe na čelo banaka, može računati na poboljšanja, ali dodaje da to može predugo potrajati.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi