Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Konačno će se saznati kako je nastao život na Zemlji?

Nauka i tehnologija

Izvor: Sputnik     06.09.2016 u 11:28 h 0

Konačno će se saznati kako je nastao život na Zemlji?

Naučnici su na Grenlandu otkrili stijene stare 3,7 milijardi godina u kojima su pronađeni tragovi jednoćelijskog života. Kako kažu, postoji vjerovatnoća da se konačno sazna kako je nastao život na Zemlji.


Najstariji dokaz o nastanku života na našoj planeti pronađen je na Grenlandu u formaciji Isua, zahvaljujući klimatskim promjenama koje su dovele do topljenja snijega i otkrivanja dosad nepoznatih stijena.

Život na Zemlji se pojavio 300 miliona godina ranije nego što se misli. Nedavno pronađeni fosili datiraju od prije 3,7 milijardi godina i najmanje su 220 miliona godina stariji od bilo kojih ranije otkrivenih fosila.

Očekuje se da novootkriveni fosili pruže opipljive dokaze o drevnim živim organizmima, kao i da daju dokaze o sličnim oblicima života na drugim planetama, kao što je Mars.

Prema riječima astrobiologa NASA Abigejl Elvud, stene sa Grenlanda mogle bi da budu od pomoći naučnicima kada budu stigli prvi uzorci sa Marsa. Tim sastavljen od australijskih i britanskih naučnika, koji je objavio rezultate istraživanja u časopisu „Nature“, vjeruje da su fosilni ostaci zapravo stromatoliti, brežuljaste strukture koje stvara fotosintetička bakterija.

Mikroskopske bube osnivale su kolonije na dnu mora nagomilavanjem karbonata, koji je, zajedno sa sedimentima, pravio gomilice koje su se očuvale u naslagama kamena. Prema riječima Eme Hamarlund, istraživača geobiologije na Univerzitetu u Danskoj, ovo otkriće može biti jedan korak naprijed u višegodišnjoj potrazi za nastankom života. Ovo otkriće podržava teoriju da je život na Zemlji počeo da se razvija ubrzo pošto je i sama planeta nastala, prije četiri i po milijarde godina.

„Dokazi o postojanju jednoćelijskog života samo 800 miliona godina poslije velikog praska su fascinantni. Kako je jednoćelijski život mogao tako relativno brzo da naseli Zemlju, u tako lošim uslovima? Tadašnja Zemljina površina definitivno nije bila pogodno mjesto čak ni za jednoćelijske bakterije. Ovo nam sugeriše da bi mikrobiotički život mogao da evoluirala i na drugim planetama“, ističe ona.

Ona dodaje da bi ovo mogli biti neki od najranijih dokaza života na Zemlji još iz vremena „njenog djetinjstva“.

„Imamo jako malo znanja o ranim fazama razvoja Zemlje, zato su ovi nalazi od velikog značaja. Novi dokazi, zajedno sa rezultatima prethodnih istraživanja, mogu da nam pomognu da sastavimo sliku istorije Zemlje“, zaključila je Hamarlundova.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi