Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Obama: SAD i Rusija nisu odustali od pregovora o Siriji

Svijet

Izvor: B92     05.09.2016 u 21:27 h 0

Obama: SAD i Rusija nisu odustali od pregovora o Siriji
FOTO: Agencija Anadolija

Hangdžu -- Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da SAD i Rusija nisu odustale od pregovora kojim bi moglo da se okonča krvoproliće u Siriji.


Međutim, kako kaže, nedostatak povjerenja između rivalskih sila predstavlja izazov. 

Još postoje nerešena pitanja u pregovorima o formiranju američko-ruskog vojnog partnerstva kojim bi delovanje bilo usmereno na "zajedničke neprijatelje" u Siriji, rekao je Obama. 

On je potvrdio da živa diplomatska aktivnost na ekonomskom samitu G20 u Hangdžuu i današnji 90-minutni sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom nisu donijeli rješenje. 

"S obzirom na postojeće praznine u poverenju, to su teški pregovori. Još nismo prevazišli razlike", rekao je Obama na konferenciji za štampu na kraju samita G20 u Hangdžuu. 

On nije precizirao koje su tačke spoticanja, ali je nagovestio da SAD brinu da li će Rusija ispuniti svoj dio dogovora i sprovesti dogovorene mjere. 

Svaki dogovor bi zavisio od toga da Moskva iskoristi uticaj koji ima na sirijskog predsjednika Bašara Asada da ga ubedi da prizemlji avione i prekine napade na opozicione snage. 

Obama je rekao da je cilj da se postigne "ozbiljan, proverljiv prekid neprijateljstava u Siriji". 

Državni sekretar SAD Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedjeljama pokušavaju da postignu sporazum kojim bi se zaustavilo nasilje između Asadovih vladinih snaga koje su saveznici Rusije i umerenih pobunjenika koje podržavaju SAD. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni uskoro, vjerovatno kasnije ove nedjelje. 

Dogovor zavisi od toga da se dvije strane slože oko bliskije vojne saradnje protiv ekstremističkih grupa koje delju u Siriji, što Rusi odavno traže a SAD odbijaju. 

Putin i Obama složili su se na sastanku danas da nastave pregovore o okončanju sukoba u Siriji, prema navodima TASS-a. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi