Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Težak šamar Merkelovoj

Svijet

Izvor: Vesti-online     05.09.2016 u 20:42 h 0

Težak šamar Merkelovoj
FOTO: Agencija Anadolija

Nedeljni izbori u Meklenburg-Forpomeraniji su osetno poremetili političko tlo u Njemačkoj. Socijaldemokrati su i pored lošeg rezultata pobedili sa 30,5 odsto glasova birača, ali je njihov uspjeh ostao u senci trijumfa AfD-a (Alernativa za Njemačku) koja je sa 20,8 procenata pretekla demohrišćane.


CDU je sa 19 odsto zauzela tek treće mjesto i time doživjela po mnogima katastrofalni poraz, a kancelarka Merkel težak politički šamar, kako pišu nemački mediji. 

Otpali Zeleni, Liberali i neonacisti 
Partija Levice je osvojila 13 odsto glasova, a iznenađujuće je i to da su Zeleni prepolovili svoj rezultat na 4,8 odsto i da zajedno sa Liberalima (3 procenta) nisu uspjeli da dostignu cenzus, pa će narednih pet godina ostati izvan parlamentarnog života. 

Ako je za utehu, i desnoekstremistička NPD sa 3 odsto takođe ne ulazi u parlament. 

Analiza birača AfD 
Na izbore je izašlo 1,3 miliona građana (61,6 odsto). Dvije trećine birača je glasalo za AfD iz razočaranja prema drugim partijama, a samo 24 odsto je navelo da su birali AfD iz ubeđenja. Uglavnom su to bili muškarci (25 odsto) u odnosu na žene (17 odsto), radnici(34 odsto), nezaposleni (29 odsto), kao i birači nižeg i srednjeg obrazovanja. 
Relativno nova partija AfD se ovim profilisala kao druga najjača politička snaga u ovoj pokrajini, koja za svoj uspjeh može da zahvali najviše izbegličkoj politici Merkelove i tome da je prije godinu dana Njemačka otvorila granice za izbeglice i time izazvala nezadovoljstvo mnogih građana. 

Mnogi ocjenjuju da su ovi rezultati signal i za druge pokrajine, i naročito za savezne izbore na jesen iduće godine. 

Kako je izjavio vodeći kandidat AfD-a Lejf-Erik Holm, "možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel!" 

Strah od izbjeglica 
Štampa navodi da je AfD pobjedio zahvaljujući strahu od izbeglica. Svaki drugi Njemac ispoljava tu bojazan, a 83 odsto pristalica AfD-a su ubeđeni da se za izbeglice čini više nego za domaće stanovništvo, uvjereni da će i dalje da raste priliv izbeglica (97 odsto), kao i da se već sada širi uticaj islama (96 odsto), da raste kriminal (91 odsto) i da je ugrožen životni standard (74 odsto). 

Istorijski datum 
Političar CDU-a Volfgang Bozbah je video poražavajuće rezultate kao rez za svoju partiju i nazvao "istorijskim datumom" to što je CDU tek treća politička snaga iza AfD-a.

- Rezultat ne odgovara mojim očekivanjima, ali zato odgovara mojim strahovanjima - rekao je Bozbah i objasnio da su mnogi birači Unije "izgubili svoju političku domovinu" i da su se okrenuli AfD-u. On je kritikovao aktuelnu izbegličku politiku kancelarke i zahtijevao promenu kursa. 

"Veliki problem je u tome da je za proteklih 12 mjeseci stotine hiljada ljudi ušlo bez papira - dakle, sa nejasnim identitetom i nacionalitetom, naglasio je Bozbah i doveo u pitanje i kandidaturu Merkelove za 2017. godinu. Za dvije nedjelje su izbori u Berlinu, a savezni su septembra 2017. 
Aktuelni premijer Meklenburg-Forpomeranije Ervin Selering će i dalje vladati u Šverinu.

Najstabilniju većinu mu osigurava CDU, sa kojom je vladao i proteklu deceniju, a moguća je i koalicija sa lijevičarima. Saradnju sa AfD-om su sve partije unaprijed odbacile. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi