Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Težak šamar Merkelovoj

Svijet

Izvor: Vesti-online     05.09.2016 u 20:42 h 1

Težak šamar Merkelovoj
FOTO: Agencija Anadolija

Nedeljni izbori u Meklenburg-Forpomeraniji su osetno poremetili političko tlo u Njemačkoj. Socijaldemokrati su i pored lošeg rezultata pobedili sa 30,5 odsto glasova birača, ali je njihov uspjeh ostao u senci trijumfa AfD-a (Alernativa za Njemačku) koja je sa 20,8 procenata pretekla demohrišćane.


CDU je sa 19 odsto zauzela tek treće mjesto i time doživjela po mnogima katastrofalni poraz, a kancelarka Merkel težak politički šamar, kako pišu nemački mediji. 

Otpali Zeleni, Liberali i neonacisti 
Partija Levice je osvojila 13 odsto glasova, a iznenađujuće je i to da su Zeleni prepolovili svoj rezultat na 4,8 odsto i da zajedno sa Liberalima (3 procenta) nisu uspjeli da dostignu cenzus, pa će narednih pet godina ostati izvan parlamentarnog života. 

Ako je za utehu, i desnoekstremistička NPD sa 3 odsto takođe ne ulazi u parlament. 

Analiza birača AfD 
Na izbore je izašlo 1,3 miliona građana (61,6 odsto). Dvije trećine birača je glasalo za AfD iz razočaranja prema drugim partijama, a samo 24 odsto je navelo da su birali AfD iz ubeđenja. Uglavnom su to bili muškarci (25 odsto) u odnosu na žene (17 odsto), radnici(34 odsto), nezaposleni (29 odsto), kao i birači nižeg i srednjeg obrazovanja. 
Relativno nova partija AfD se ovim profilisala kao druga najjača politička snaga u ovoj pokrajini, koja za svoj uspjeh može da zahvali najviše izbegličkoj politici Merkelove i tome da je prije godinu dana Njemačka otvorila granice za izbeglice i time izazvala nezadovoljstvo mnogih građana. 

Mnogi ocjenjuju da su ovi rezultati signal i za druge pokrajine, i naročito za savezne izbore na jesen iduće godine. 

Kako je izjavio vodeći kandidat AfD-a Lejf-Erik Holm, "možda je ovo početak kraja vladavine Angele Merkel!" 

Strah od izbjeglica 
Štampa navodi da je AfD pobjedio zahvaljujući strahu od izbeglica. Svaki drugi Njemac ispoljava tu bojazan, a 83 odsto pristalica AfD-a su ubeđeni da se za izbeglice čini više nego za domaće stanovništvo, uvjereni da će i dalje da raste priliv izbeglica (97 odsto), kao i da se već sada širi uticaj islama (96 odsto), da raste kriminal (91 odsto) i da je ugrožen životni standard (74 odsto). 

Istorijski datum 
Političar CDU-a Volfgang Bozbah je video poražavajuće rezultate kao rez za svoju partiju i nazvao "istorijskim datumom" to što je CDU tek treća politička snaga iza AfD-a.

- Rezultat ne odgovara mojim očekivanjima, ali zato odgovara mojim strahovanjima - rekao je Bozbah i objasnio da su mnogi birači Unije "izgubili svoju političku domovinu" i da su se okrenuli AfD-u. On je kritikovao aktuelnu izbegličku politiku kancelarke i zahtijevao promenu kursa. 

"Veliki problem je u tome da je za proteklih 12 mjeseci stotine hiljada ljudi ušlo bez papira - dakle, sa nejasnim identitetom i nacionalitetom, naglasio je Bozbah i doveo u pitanje i kandidaturu Merkelove za 2017. godinu. Za dvije nedjelje su izbori u Berlinu, a savezni su septembra 2017. 
Aktuelni premijer Meklenburg-Forpomeranije Ervin Selering će i dalje vladati u Šverinu.

Najstabilniju većinu mu osigurava CDU, sa kojom je vladao i proteklu deceniju, a moguća je i koalicija sa lijevičarima. Saradnju sa AfD-om su sve partije unaprijed odbacile. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. jackson drugs fort pierce stilnoct 10 mg kopen best drugstore face moisturizers

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi