Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Fobija od brade i interesantne činjenice o ovom trendu

Lifestyle

Izvor: N1     05.09.2016 u 19:10 h 0

Fobija od brade i interesantne činjenice o ovom trendu
FOTO: pixabay.com

Znate kako se kaže - brade su novi six pack. Iako mnogi tvrde da će trend puštanja i odražavanja brade koncem godine izumrijeti, drugi će reći da je brada najbolji poklon muškarcu od prirode.


Brade su kroz historiju uvijek imale značenje, nekome je bila zakletva, nekome ponos, nekome društveni status, a nekome pak prva asocijacija na beskućnike.

Za sve muškarce koji su opsjednuti bradama, pronašli smo nekoliko interesantnih činjenica koje do sada niste mogli pročitati u lifestyle sekciji brojnih domaćih, regionalnih i svjetskih portala.

Jeste li znali da ako se prestanete brijati, do kraja života - brada vam može narasti maksimalno do 2,28 metara. S druge strane, najduža izmjerena brada kod živog muškarca zabilježena je 1997. godine. Indijac Shamsher Singh iz regije Punjab u Indiji svoj ponos je uzgojio do fascinantnih 1,83 metra. Od kraja donje vilice, do vrha brade je pravilan način računanja. 

A, još interesantnije je da brada duže raste kod muškaraca koji imaju manjka seksa. I veliki je mit taj da ukoliko se brijete češće - da će brada rasti brže. Statistički, u svijetu, 55 posto muškaraca nosi neki vid kose na licu. Brkovi, solufi, brada, goatee i slično, varijacije su brojne.

Interesantna je i činjenica da je Petar Veliki naplaćivao porez na bradu. Tačnije, oni koji je nisu imali morali su plaćati 100 rubalja godišnje.

Nasuprot njega imamo Aleksandra Velikog, koji je svojim vojnicima zapovijedao da briju bradu i nose kratku kosu. Smatrao je da su opasniji u borbi 1 na 1, jer ih protivnik ne može povući.

Drevni filozofi puštali su bradu kao dokaz njihove profesije. Nosili su je kao talisman, dok su drevni egipatski mudraci i filozofi imali naviku da nose bradu farbaju u zlatnu boju. Često su i nosili lažne metalne okvire za bradu, što se smatralo simbolom suverenosti.

Prije nego što je sir Thomas More obezglavljen 1535. godine, posljednje što je uradio prije nego je smaknut zbog izdaje jeste da se pogladio po bradi kazavši "izdaju nikada nisam počinio".

Abraham Lincoln, jedan od najslavnijih američkih predsjednika bradu je počeo puštati kkasnih 1.860-ih godina, a taj savjet mu je dala 11-godišnja Njujorčanka Grace Bedell.

Postoje ljudi koji imaju urođenu fobiju od brade. Taj strah nauci je poznat kao pogonophobia, a kada smo rekli da je brada nekim muškarcima zakletva - mislili smo na Otta Velikog.

Prije nego što je išta ozbiljnije kazao - kleo se riječima "brade mi".

Ukoliko želite da se svidite suprotnom polu, veća je vjerovatnoća da će vam šanse porasti sa bradom. Ljepši pol već duže vremena muškarce sa brkovima i bradom smatra atraktivnijim nego li one glatko obrijane. Zdravstvena strana je dokazana više puta, jer brada drži kožu mladom, a zadržava sve toksine koje u međuvremenu pokupite u šetnji po svježem ili zagađenom zraku.

Za kraj - brijanje je gubitak vremena. Prosječan muškarac provede 3.350 sati brijući se. To je približno 140 dana života.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi