Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"I ja bih da ocjenjujem selektora, ali me niko ne pita"

Regija

Izvor: B92     05.09.2016 u 18:21 h 0

FOTO: pixabay.com

Beograd - Najava ministra prosvete da će roditelji dobiti priliku da ocjenjuju rad nastavnika, prosvetare je iznenadila, a roditelje zbunila.


Dok jedni pitaju koliko su roditelji uopšte kompetentni da procene kvalitet rada nastavnika, drugi strepe od još većih pritisaka roditelja na ljude kojima je posao da im obrazuju djecu. 

Podstrek za jaču saradnju roditelja i škole ili razlog za još veću podjelu - roditeljsko ocenjivanje nastavnika novitet je u školskom sistemu. Pored direktora i nadležnog ministarstva, priliku da dijele ocjene nastavnicima uskoro bi mogli da dobiju roditelji. 

U Forumu beogradskih gimnazija smatraju da roditelj mora da ima svoje mjesto u vaspitno-obrazovnom sistemu, ali i da ako već treba da dobiju ocjenu, moraju da postoje jasna pravila i kriterijumi. 

“I ja smatram da sam pozvan da ocjenjujem selektora Srbije fudbalskog pa me niko ne pita za mišljenje a još manje mi daje mogućnost da ocjenjujem. Plašim se da ako damo mogućnost roditeljima da ocjenjuju i da od te ocjene zavisi sudbina nastavnika, plata, napredovanje, plašim se da to može dovesti do kontraefekata”, smatra Aleksandar Markov, potpredsednik Foruma beogradskih gimnazija. 

“Ako se uđe u tu priču, onda je neophodno to sistemski riješiti, napraviti kako bi to izgledalo, šta bi se ocjenjivalo, da li roditelj ocjenjuje vaspitno-obrazovni rad, kako je izgledao čas, da li ocjenjuje kako je nastavnik obučen, kako predaje, kako ocjenjuje i koji su to roditelji koji ocjenjuju”, smatra on. 

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da roditelji i nastavnici moraju biti saveznici. 

“Ko su ljudi koji učestvuju u procesu obrazovanja i koga sve ovo zanima? Pa zanima dvije trećine države, ajde bake i deke da isključimo, ali sve roditelje zanima, sve zaposlene, sve učenike.,zanima državu. i to su četiri stuba obrazovanja”, smatra ministar. 

“Koliko su roditelji kompetentni? Ne može roditelj da posmatra nastavu matematike ili fizičkog. Kad govorimo o pedagoškom stilu, on će raditi kroz anketu tako što će reći da li je preko djeteta saznao da li je zadovoljan, da li neko mobinguje dijete, od djece ćete čuti da li svi idu na čas na vrijeme, ajde da se ne lažemo da li ima nastavnik koji dolazi pripit u školu, da li je tražio nešta što nije predavao, mislim da kao roditelj imate pravo da znate”, navodi Šarčević. 

Prije nego što postane dio obrazovnog sistema, roditeljsko ocenjivanje nastavnika prvo mora da prođe zakonsku proceduru.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi