Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Erdogan: Preoprezni, čak i rasistički stav Zapada spram migrantske krize je sramotan

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.09.2016 u 17:55 h 0

Erdogan: Preoprezni, čak i rasistički stav Zapada spram migrantske krize je sramotan
FOTO: Agencija Anadolija

HANGCOU – Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je preoprezni, pa čak i rasistički stav zemalja Zapada spram migrantske krize nehuman i sramotan, javlja Anadolu Agency (AA).


Turski predsjednik Erdogan danas je po završetku Samita G20 u kineskom gradu Hangcou održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao kako su glavne teme 11. Samita lidera G20 bile strukturalne reforme koje su neophodne kako bi se globalni ekonomski rast dugoročno očuvao.

“U ime Turske smo i tokom Samita potencirali ideju inkluzivnosti koja se ogleda u širenju ekonomskog rasta u cijelom svijetu, a ne samo unutar zemalja G20. U svakoj prilici na sastancima smo ukazivali na to da razvijene zemlje svoj ekonomski rast moraju graditi vodeći računa i o razvoju u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da je jačanje globalne trgovine bila druga važna tema Samita G20 u Kini i da je to pitanje koje je od koristi za sve zemlje.

Podsjetivši da su terorizam i migrantska kriza bile teme prethodnog Samita G20 u Antaliji, Erdogan je kazao da se i u proteklom periodu opravdanim pokazala opreznost i ustrajnost Turske na tim temama.

Naglasivši da svijet nije položio ispit kada je u pitanju migrantska kriza, Erdogan je kazao da je Turska po tom pitanju učinila ponajviše jer je zbrinula na svom tlu tri miliona izbjeglica iz Sirije i Iraka i za te potrebe izdvojila 12 milijardi dolara, a računajući i nevladin sektor ukupno 25 milijardi dolara.

Podsjetivši da je Turska predlagala da se uspostavom “sigurne regije“ duž sjeverne sirijske granice riješi problem sirijskih izbjeglica, Erdogan je kazao kako niko nije odbio taj prijedlog, ali nažalost niko nije ni učinio ništa konkretno u tom kontekstu.

Ističući kako je nehuman i sramotan preoprezni, pa čak i rasistički stav Zapada spram migrantske krize, Erdogan je kazao da je u Siriji do sada ubijeno više od 600.000 ljudi, a da smatra da je isto tako sramotno i to što neki i dalje brane poziciju “ubice“ Assada na vlasti.

“S nevjericom posmatramo kako zemlje užurbano zatvaraju svoje granice, umjesto da ih otvore i zbrinu ugrožene ljude“, kazao je Erdogan.

“Bez obzira da li će doći pomoć izvana, Turska će i dalje nastaviti zbrinjavati ugrožene civile iz Sirije i Iraka, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili rasnu pripadnost“, poručio je Erdogan i dodao da se migrantska kriza ne može riješiti dok se ne riješi kriza u Siriji i regiji.

Osvrnuvši se i na pitanje borbe protiv terorizma, turski predsjednik Erdogan je kazao kako terorizam svakim danom postaje sve kompleksnija prijetnja sigurnosti u svijetu i kako je 15. jula tokom neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj prvi put viđen novi oblik terorističke prijetnje.

Pojasnio je kako se tog dana Turska, kao zemlja koja se bori protiv terorističkih organizacija ISIS, PKK, PYD i YPG, suočena sa napadom terorista odjevenih u uniforme turske vojske i opremljene avionima, tenkovima i oružjem kupljenim poreskim izdacima turskog naroda.

“Otišao sam na 4-5 dana odmora kada se to desilo i mobitelom sam posredstvom četiri televizijska kanala pozvao da izađu na trgove i aerodrome i oni su to masovno učinili u svakoj od 81 provincije. Nisu se bojali, već su hrabro stali pred tenkove i avione. Bila je to prava borba za demokraciju u kojoj je narod pobijedio i vjerujem otvorio stanicu novog procesa u svjetskoj historiji demokracije“, kazao je Erdogan.

Predsjednik Turske Erdogan pozvao je danas u Kini sve zemlje svijeta da obrate pažnju, da budu oprezni, zbog terorističke organizacije FETO, koja djeluje kao globalna mreža u 170 zemalja.

"Ne treba zaboraviti da je teroristička organizacija FETO globalna mreža koja djeluje u još 170 zemalja, osim Turske. Pozivam cijeli svijet da posebnu pažnju obrati na organizaciju koja zloupotrebljavajući humanost ljudi, vjerske osjećaje i trgovinske veze, sebi pokušava proširiti prostor djelovanja", rekao je Erdogan.

Prvi čovjek Turske je i ovom prilikom ponovio da nema dobrih i loših terorista, već da su svi oni loši i da svijet mora zauzeti jedinstven stav protiv terorističkih ciljeva koji povezuju sve organizacije poput ISIS-a, PKK-a, PYD-a, YPG-a i FETO-a.

Erdogan je danas u Kini također izjavio da vojna operacija “Štit Eufrata“ na sjeveru Sirije nikako ne predstavlja napad Turske na cjelovitost Sirije, već da je to napad na teroriste u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jarabulus je sirijski grad koji leži na turskoj granici. Nažalost, mjesecima već iz Jarabulusa teroristi izvode raketne napade na Tursku. Evo, posljednji napad smo imali na svadbi kada je 14-godišnji dječak aktivirao eksploziv i u tom terorističkom napadu je poginulo 56, a ranjeno blizu 100 ljudi. Taj događaj je za nas bio jasan početak“, kazao je Erdogan.

Erdogan je dodao da su turske snage u sirijski Jarabulus ušle zajedno sa snagama umjerene sirijske opozicije i u potpunosti očistili taj grad od terorista ISIS-a.

“Trenutno u Jarabulusu nema terorista ISIS-a, već su se tamo vratili stanovnici tog grada kojih ima oko 100.000“, kazao je Erdogan.

 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi