Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Referendum u RS: Podijele stigle i do Brisela

Referendum u RS

Izvor: B92     05.09.2016 u 17:24 h 0

Referendum u RS: Podijele stigle i do Brisela
FOTO: Agencija Anadolija

Vlasti Republike Srpske nastavljaju pripremu referenduma o Danu Srpske, zakazanog za 25. septembar.


Odbor za ustavna pitanja skupštine Republike Srpske odgovorio je Ustavnom sudu BiH da odluka o raspisivanju referenduma ne krši Ustav. Odbor traži da akcenat bude na stavljanju van snage ove Odluke Ustavnog suda. 

Odbor za ustavna pitanja skupštine Srpske odlučio je da se ide dalje, pa je Komisija za sprovođenje referenduma rekla i - kako dalje. Posebno zbog toga što institucije iz Sarajeva ne žele da dostave podatke o biračima. 

“Veliki broj državnih institucija ima segment tih informacija. Naravno ona institucija koja je ključna kada je reč o stvaranju centralnog biračkog spiska, prije svega u njegovom zakonskom procesu, je Ministarstvo unutrašnjih poslova”, kaže Siniša Karan, predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma u RS. 

Referendum je zato tema i u Briselu. Tamo je predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, a poslijesastanka sa Johanesom Hanom, evropski komesar podsjetio je Banjaluku na pravne principe. 

“Treba poštovati odluke suda, a posebno Ustavnog suda koji je po definiciji najviši sud u zemlji. Referendum može imati samo konsultativni karakter i važno je da on ne odvuče pažnju sa ozbiljnih ekonomskih izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina susreće”, kaže komesar za proširenje EU Johanes Han. 

Slična poruka o važnosti odluka Ustavnog suda stigla je i sa državnog nivoa Bosne i Hercegovine - sagovornik Johanesa Hana referendum jasno opisuje. 

“Reč je o političkoj avanturi koja prije svega ima za cilj partikularne političke interese, imajući u vidu da se Bosna i Hercegovina nalazi u predizbornoj kampanji. Odluke Ustavnog suda daju jasne smernice na koji će se način taj referendum na kraju završiti”, kaže predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. 

Odgovorio im je predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik tvrdi da će odluka koju narod Republike Srpske donese na referendumu o Danu republike imati veću pravnu snagu od odluke Ustavnog suda BiH. Pojašnjava i da se referendumom sprovodi odluka suda koji je rekao da skupština treba da pronađe način da se realizuje odluka koju je ovaj sud donio.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi