Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vučić i Orban: Srbija i Mađarska će zajedno raditi na sprečavanju ilegalnih migracija

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.09.2016 u 17:09 h 0

Vučić i Orban: Srbija i Mađarska će zajedno raditi na sprečavanju ilegalnih migracija
FOTO: Agencija Anadolija

BEOGRAD – Nakon sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas dogovorena strategija za budućnost po pitanju migrantske krize te da je dobro razumeo poruku Orbana, „koji je optimista po prirodi“, a koji mu je dva ili tri puta rekao da po prvi put nije optimista što se tiče situacije u Evropi i svetu, javlja Anadolu Agency (AA).


„Mi moramo da se pripremimo i za jesen i za zimu, jer mi već danas na teritoriji Srbije imamo preko 5 hiljada migranata i moramo da vidimo šta i kako da učinimo. Spremni smo da oformimo timove koji će da rade na strategiji i pripremama za sve što nas čeka u budućnosti“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija i Mađarska nisu uvek, a ni danas nemaju iste pristupe, ali da su zahvalni jedni drugima što su i pored toga uspeli da očuvaju apsolutno najbolje srpsko-mađarske odnose te da želi saradnju sa Mađarskom u očuvanja graničnih prelaza, kada su u pitanju ilegalne migracije.

„Mi danas imamo više problema nego Mađarska. Želeo sam da kao Vlada uvek pokažemo solidarnost i humanost prema tim licima, to želim da pokazujemo i ubuduće, ali ne možemo ilegalne migrante da prihvatamo. Danas na granici, oni koji pređu 81 posto je iz Avganistana i najvećim delom su ekonomski migranti i to su ljudi koji po prvu pit su počeli da nam prave probleme“, rekao je Vučić i dodao da Srbija zbog toga ima i troškove zbog toga.

Premijer Orban je istakao da se „ne može kriti u pesku te da se ne može isključiti da će ostati konsolidovan migracioni talas kroz Srbiju i Balkan i u sledećem periodu“ i podsetio da se to prošle godine nije tako odvijalo.

„Čim se onemogućio prolaz migranata morskim putevima prošle godine, došlo je od povećanja broja na Balkanu. Gledajući to i koliko je labav sporazum između Nemačke i Turske, mi ne možemo uopšte da isključimo mogućnost da ćemo imati ponovo priliku da se suočavamo sa situacijom koja je bila prošle godine. Mi želimo da sačuvamo rezultate koje smo postigli u Mađarskoj prošle godine i zato ne možemo dozvoliti da se krši zakon, između ostalog i to da se nezakonitim putem dolazi na teritoriju države i mi ćemo to svim snagama sprečiti“, rekao je Orban.

On je dodao da je ponudio saradnju premijeru Vučiću protiv nezakonitog ulaska u Srbiju i kazao da su u toj borbi spremni da pomognu, jer je Mađarskoj interes da na nelegalan način niko ne može da uđe u Srbiju, jer se na taj način povećava i bezbednost Mađarske.

„Dogovorili smo se i o otvaranju graničnih prelaza, jer ne bismo želeli da naš normalni život ugrozi migracioni talas. Naš je cilj da sprečimo ilegalni prelazak granice“,rekao je Orban i dodao:

„Svima nama je interes da se sadašnja situacija ne pogorša. Neću govoriti dugo o posledicama migracija, ali one će biti velike na naše živote i živote naše dece. Mađarska zadržava pravo da se ne menja, mi ne želimo da se menjamo. Mi želimo da Mađarska ostane Mađarska i po pogledu svog etničkog sastava i u religijskom pogledu.“

Govoreći o ekonomskoj saradnji dve zemlje, Vučić i Orban su istakli da saradnju treba proširiti i na centralnu Srbiju, za razliku od sada gde najviše mađarskih investicija ima u autonomnoj pokrajini Vojvidini, gde najveći bro Mađara živi u Srbiji.

Vučić je najavio i danas dogovorenu zajedničku sednicu Vlada dve zemlje, koja će biti održana u Srbiji, na njenom centralnom delu tokom jeseni ove godine, da je dogovoreno da se unaprede odnosi u svim oblastima, ponajviše u ekonomiji.

„Naša trgovinska razmena raste i u prvih šest meseci ove godine raste, zahvaljujući velikom broju mađarskih firmi koje ponovo izvoze u mađarsko-srpski izvoz je za šest meseci porastao za 12,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Naša politička bilateralna saradnja je sve bolja“, rekao je Vučić.

Viktor Orban je kazao da Mađarska prati ekonomske tokove u Srbiji te da su upoznati sa teškoćama, ali znaju, s obzirom da je i u Mađarskoj bilo problema 2010. godine, kako izgleda i koji je put koji treba da se prođe da privreda bude sve jača i jača.

„Kada govorimo o ulaganjima, mi ne mislimo da treba nešto da pomažemo, već razmišljamo o partnerstvu, jer ova država zahteva partnerstvo, a Mađarska je u susedstvu i jedan je od mogućih partnera“, rekao je Orban i dodao da je Srbiji korisno da izaberu mađarske partnere i pozvao investitore iz Srbije da ulažu u Mađarsku.

Premijer Orban je još jednom ponovio podršku Srbiji na njenom evropskom putu i naveo da je protiv svih nastojanja da se oteža i onemogući Srbiji pristup EU. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi