Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Softić: Plate su visoke na državnom nivou

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     05.09.2016 u 16:26 h 0

Softić: Plate su visoke na državnom nivou

Izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH još nisu dobile zeleno svjetlo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, iako ih je Predstavnički dom BiH već prihvatio, te se čeka dodatno mišljenje.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici, koja je održana u prošlu srijedu, utvrdio je da u roku od 30 dana Komisija za finansije i budžet treba da dostavi mišljenje o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Ovo zakonsko rješenje usvojio je Predstavnički dom, te ga je razmatrala Komisija za finansije i budžet tog doma, koja je predložila Domu naroda da produži rok s obzirom na to da, kako kaže Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda BiH, zakon povlači određena finansijska sredstva iz budžeta BiH.

Ove izmjene i dopune predviđaju izjednačavanje plata funkcionerima, kao i da se briše član koji propisuje da izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje ravnopravnog statusa dok ne steknu ravnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uslove za penziju, a najduže godinu dana, počevši od dana prestanka funkcije. Ta naknada obuhvata osnovnu neto platu s dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose u skladu s propisima koji reguliše ovu oblast.

Inače, ove izmijene i dopune predložio je Borislav Bojić, poslanik u Predstavničkom domu BiH.

Softić objašnjava da se radi o usaglašavanju određenih primanja kada su u pitanju istovjetna radna mjesta.

"O navedenom prijedlogu delegati nisu imali mišljenje Vijeća ministara BiH. Zato je zatraženo produženje roka, što je uvažio Kolegij Doma naroda", rekao je Softić.

Softić se, kako je istakao, slaže da su u odnosu na stanje u društvu u BiH plate funkcionerima visoke i da ih treba prilagoditi.

"Mislim da ima razloga da se o tome raspravlja i ono što smo mi kao Komisija za finansije i budžet sve ovo vrijeme tražili od Vijeća ministara jeste jedno cjelovito rješenje Zakona o plaćama. Vjerujem da plaće jesu visoke, posebno na državnom nivou, i mislim da je na potezu Vijeće ministara, koje ovu materiju mora obuhvatiti cjelovito", rekao je Softić.

Sredoje Nović, delegat u Domu naroda BiH, isitče da je protiv bilo kakvog mijenjanja ovog zakona.

"Zakon o platama mora da se temeljito sagleda i to smo nekoliko puta tražili od Savjeta ministara - da sagledaju sve eventualne propuste, slabosti i nedostatke i da se jedinstveno pošalje u parlamentarnu proceduru. Zašto to aktuelni saziv Savjeta ministara ne radi, nije mi jasno i zato sam protiv parcijalnog izvlačenja bilo kakvih dijelova iz zakona", naveo je Nović.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH je krajem prošle godine, a nakon što su oba doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila zakon kojim se ukida "bijeli hljeb" za ministre i poslanike u institucijama BiH nakon što im istekne mandat, u parlamentarnu proceduru uputilo novi Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa vremensko smanjenje naknade za "bijeli hljeb" sa 12 na šest mjeseci, što je parlament BiH odbio, a oko čega se digla velika prašina.

Do danas izmjene i dopune ovog zakona nisu usvojene. Međutim, "bijeli hljeb" je ukinut.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi