Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hrvati masovno mijenjaju državljanstvo

Regija

Izvor: Vesti-online     05.09.2016 u 16:15 h 0

Hrvati masovno mijenjaju državljanstvo
FOTO: pixabay.com

Za samo godinu dana u Hrvatskoj je čak 5.822 birača promijenilo nacionalnost. Najviše je ''profitirala'' mađarska zajednica u ''čije redove'' prelaze najviše Hrvati, potom Srbi i na trećem mestu Romi.


Diglo je to na noge političare pa je tako Veljko Kajtazi utvrdio nedavno da u Baranji "neko obilazi sela i plata Romima da za sitan novac postanu Mađari". "Tarifa" je, pričaju nam u romskoj zajednici, navodno 200 do 300 kuna. 

- Naime, Romi imaju prednost pri zapošljavanju na javnim radovima, a učenici pravo na stipendije", navodi Duško Kostić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Belom Manastiru. 

- Lovcima na nove članove meta su socijalno ugroženi i slabo obrazovani koji lako poveruju u predizborna obećanja. Kada izbori prođu, opet će doći k nama po pomoć - kaže Kostić. 

Ukupno 5.822 osobe u Hrvatskoj promenile su nacionalnost od parlamentarnih izbora lani. Hrvatske nacionalnosti se odreklo njih 502 pa ih je, 54 postalo Mađarima, 110 Romima, 57 Srbima, 99 Italijanima. 

Ni 133 Srba više se ne izjašnjavaju tako, nego ih se 97 odnedavno smatra Hrvatima, 15 Romima, a jedan Jevrejinom. Kao Srbin se, pak, počeo izjašnjavati po jedan Sudanac, Surinamac, Škot i Kipranin. Ruanđanin se "upisao" u Rome. Jedan je Rom postao Zambijac, a jedan Zambijac na kraju Hrvat. 

Gleda li se cijeli mandat unazad, od izbora 2012. do 2015, nacionalnost je promenilo 36.840 birača, piše regionalna štampa. 

Među njima je i 3.075 Hrvata, od kojih je najviše njih, 850, pristupilo romskoj zajednici. Trojica Španaca postali su Srbi, dvojica Jordanaca Jevreji, petoro Surinamaca takođe Srbi. 

Ustavom je propisano da svaki državljanin Hrvatske ima pravo slobodno da se izjasni kao pripadnik neke nacionalne manjine. Kako se taj podatak temelji na osjećaju pripadnosti, nije propisano vođenje posebne službene evidencije o nacionalnoj pripadnosti. Ali, ona se vodi u registru birača.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi