Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

I Rusi iznenađeni: Svemirske rakete pokazale ogromnu snagu

Nauka i tehnologija

Izvor: Vesti-online     05.09.2016 u 15:42 h 0

I Rusi iznenađeni: Svemirske rakete pokazale ogromnu snagu
FOTO: pixabay.com

Rusija razvija novi tip raketa za uništavanje ciljeva izvan atmosfere, projekat koji je stroga državna tajna, kao i elektronska sredstva koja mogu da ''zatvore'' svemir na većem dijelu severne hemisfere.


Nova raketa velikog dometa prvi put je pomenuta u javnosti krajem 2015. godine, poslije uspješnog testiranja. Radi se o strogo čuvanoj tajni, pa se ne spominje čak ni tačan naziv modela. Iz nekih vojnih izvora može se saznati samo da je riječ o projektu koji trenutno nema konkurenciju u svijetu. 

Elektronika tih raketa razlikuje se od elektronike ostalih ruskih projekata, a motor, prema zamisli konstruktora, osigurava veću brzinu od svih raketa koje posjeduju druge vojne sile u svijetu. 

Prema riječima stručnjaka, radi se o raketi velikog dometa. To može da znači da će u njenom dometu biti i "obližnji" svemir. 

Ruski vojni stručnjaci ukazuju na važnost razvijanja elektronike, pošto je za blokadu satelita, u mnogim situacijama, bolje koristiti sredstva koja ne uništavaju objekat, već ga samo onesposobljavaju. 

U takva sredstva spadaju nadzemni instrumenti za gušenje signala. To su metalne konstrukcije na automobilskoj šasiji sa elektronikom koja je smrtonosna za satelite. 

Ruski sistem za radioelektronsku borbu namijenjen suprotstavljanju satelitskim sistemima na niskoj kružnoj orbiti ima posebne antene, odnosno na specijalan način montirane primopredajnike. Oni pogađaju mrežu niskoorbitalnih satelita pravo u "Ahilovu petu". Ako sistem uspe da uguši samo nekoliko slabih signala, time onesposobljava cijelu mrežu satelita. 

Najnovija testiranja pokazuju da je ovaj projekat Moskovskog naučnoistraživačkog radiotehničkog instituta efikasniji nego što su očekivali njegovi tvorci, navode ruski portali.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi