Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zvizdić: Bruxelles referendum u RS-u smatra političkom avanturom i protuustavnom aktivnošću

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.09.2016 u 15:21 h 2

Zvizdić: Bruxelles referendum u RS-u smatra političkom avanturom i protuustavnom aktivnošću
FOTO: Agencija Anadolija

''Evropske vlasti u Bruxellesu najavljeni referendum u Republici Srpskoj smatraju političkom avanturom i protuustavnom aktivnošću'', izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić koji se danas u Bruxellesu sastao sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom i evropskom komesarkom za sigurnosnu i vanjsku politiku Federicom Mogherini.


Nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju, bilo je riječi o trenutnoj političkoj situaciji u BiH u svjetlu referenduma o danu bh. entiteta Republika Srpska koji su vlasti tog entiteta zakazale za 25. septembar.

Prema riječima Zvizdića, referendum nema podršku u Bruxellesu, kao ni u zemljama regiona, prvenstveno u Srbiji. 

"Mislim da su mnogo značajnije ove pozitivne vijesti i dominatno smo o njima razgovoarali, a referendum smatraju jednom političkom avanturom i protuustavnom aktivnošću obzirom da je Ustavni sud BiH donio odluku, a te odluke su konačne i obavezujuće. Poruka Evropske unije je da se svi ljudi u BiH naviknu da realiziraju osnovne postulate vladavine prava, a to je poštivanje sudskih odluka. Niko ovdje u EU ne podržava takvu političku avanturu. Uostalom, vidjeli smo da i u regionu ne postoji podrška za održavanje referenduma, pogotovo od strane Srbije, tako da svi očekujemo da će ta politička avantura ostati na nivou inicijative, da ćemo ponovo naše ukupne snage usmjeriti ka stvarnim priotritetima", istakao je Zvizdić za AA.

Današnju posjetu sjedištu EU Zvizdić je "ocijenio konstantnom i velikom podrškom dokazanih prijatelja evropskog puta BiH", komesara Hahna i visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnost Mogherini.

Oni su, kako ističe Zvizdić, prepoznali napore vlasti BiH te pohvalili finaliziranje teksta mehanizma koordinacije koji je bio i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije BiH za članstvo.

"Dakle, zajedno smo konstantovali da je BiH uz sve probleme koje imamo, prije svega, na političkom nivou, uspjela, imala kapacitet i krediblitet da ispuni i realizira tri ključna uvjeta iz evropske agende. Dakle, poruka je da EU i dalje čvrsto stoji iza BiH i evropskog puta BiH, čestitali su nam i, evo, 20. septembra očekujemo pozitivnu vijest, zeleno svjetlo i zaključak za pripremanje upitnika za BiH što će svakako otvoriti jedno sasvim novom poglavlje. To će rezultirati našim ključnim ciljem, a to je kandidatski status", zaključio je Zvizdić.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. G-Drunicu, vi ste obicna budala. Adio BiH 25.9.

  2. Ako je protivustavna aktivnost, pa valjda država BiH ima zakonita sredstva da se kazne oni koji ugrožavaju državno uređenje i poredak i krše zakon, jer su to u svakoj državi najteža krivična djela. Ako to nema onda čemu svrha postojanja ovakve države koju može svako da blati i osporava, odlučuje po svom nahođenju i manipuliše sa praznim narodnim glavama.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi