Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Mogherini: Ostvaren vidljiv napredak BiH prema EU

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     05.09.2016 u 14:05 h 2

Mogherini: Ostvaren vidljiv napredak BiH prema EU
FOTO: AFP

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bruxellesu sa visokom predstavnicom Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini o napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla u procesu evropskih integracija.


Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovina snažno opredijeljena za EU integracije i naglasio da je članstvo u EU glavni vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH. Rekao da je BiH ispunila i posljednji uslov na tom putu, usvajajući finalizirani tekst mehanizma koordinacije. Upoznao je visoku predstavnicu i sa stepenom realizacije Reformske agende, čijom implementacijom se Bosna i Hercegovina funkcionalno približava EU.

Rekao je da je realiziran i drugi uvjet u vezi SSP-a i da Predsjedništvo BiH čeka ratifikaciju od strane zemalja Evropske unije. Izrazio je uvjerenje da će BiH završiti obaveze kako bi BiH 2017. godine dobila kandidatski status. Istaknuo je da je napravljen iskorak i na NATO putu i to je jedna od ključnih poruka koje doprinose sigurnosti BiH i regiona.

Visoka predstavnica Mogherini je pohvalila napredak Bosne i Hercegovine u ispunjavanju uvjeta za uvrštavanje zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Evropske unije.

Visoka predstavnica Mogherini je čestitala na postignutim rezultatima i rekla da Bosna i Hercegovina ima podršku za nastavak jos aktivnijeg evropskog puta. Rekla je da je ostvaren vidljiv napredak u realiziranju zadataka koje je BiH dobila od Evropske unije i da je u narednom periodu neophodna jos čvršća saradnja zemalja Zemalja Zapadnog Balkana i na jačanju sigurnosti i na suzbijanju terorizma i svih oblika ekstremizma. Naglasila je da je nephodno nastaviti kontinuitet pozitivnih aktivnosti.

Govoreći o najavljenom referendumu u entitetu Republika Srpska, predsjedavajući Zvizdić i visoka predstavnica Mogherini su se složili da je referendum nepotreban i štetan i da se u narednom periodu treba posvetiti ekonomskom razvoju zemlje.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na podršci i pomoći Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija i izrazio uvjerenje da će veliki napredak koji je ostvarila BiH biti prepoznati 20.septembra kada će Vijeće usvojiti Zaključak o proslijeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. EU će napraviti najveću grešku prijemom ovakvog naroda i njegovih političara u svoj sastav. Ovi političari i narod spremni su rasturiti i mnogo više nego što je EU, ne znaju za suživot i obožavaju nacionalizam i zlo, a dokaz tome je rasturanje svega što je dobro, pozitivno i zajedničko, a posebno vlastite države u kojoj žive. Ko rastura vlastitu kuću kako da gradi i bogati tuđu?

  2. Jes al u ku*** sa ovakvim politicarima sa obje strane. Gdje su ekonomske teme? Samo tenzije i prepucavanje

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi