Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sprintom do moćnih trbušnjaka

Lifestyle

    05.09.2016 u 13:04 h 0

Sprintom do moćnih trbušnjaka
FOTO: pixabay.com

Zahvaljujući sprinterskim treninzima ostvarićete fenomenalan efekat na tijelo, prije svega na rad metabolizma, ali i brojne mišićne grupe – čak i one pomalo neočekivane.


FUNKCIJA TRBUŠNJAKA

Trbušni mišići se sastoje od poprečnih, ravnih, spoljnih kosih i unutrašnjih kosih mišića. Ravni mišići stomaka se prostiru od karlice do donjih dijelova grudi, dok se kosi trbušni mišići prostiru dijagonalno prema sredini tijela.

Poprečni mišići leže ispod unutrašnjih kosih mišića i kruže oko abdomena. Dok trčite u sprintu, svi ovi mišići se aktiviraju, a oni su važni i zbog podrške kičmenom stubu.

AKTIVACIJA DRUGIH MIŠIĆA

Trbušnjaci imaju ulogu stabilizatora tokom sprinta. Ostali mišići donjeg dijela tijela učestvuju u pokretu kao primarni pokretači.

Veliki pritisak tokom pokreta je i na gluteusu koji se aktivira usred rada kukova. Zadnja loža je takođe angažovana tokom savijanja nogu. Kvadriceps ima ulogu podrške koljenima tokom trčanja i promjene pravca.

DOBRA FORMA ZA BOLJE REZULTATE

Da biste maksimalno iskoristili efekte sprinta na vaše trbušnjake, potrebno je da budete u dobroj formi. Uvijek gledajte unapred, držite ramena ispravljena i pravilno spuštajte stopala na podlogu tokom samog trčanja. Pomjerajte ruke u laganom i koncentrisanom pokretu.

TAJNA SPRINTEVA

Dok radite sprinterska istrčavanja, kombinujte ih u različitom tempu, od umjerenog do maksimalnog. Postoji pravilo da ukoliko trčite sprint od 15 sekundi uzmete pauzu od 30 sekundi.

Da biste dodatno aktivirali trbušnjake preporučuju se sprintevi uz brdo, a ako niste ljubitelj trčanja postoje i druge kardio alternative u vidu eliptičnih trenažera, preskakanja užeta i veslanja.

Sprintevi su vrlo intenzivni i zahtjevaju dobro zdravstveno stanje vježbača. Upravo zato se prije ovih zahtjevnih treninga preporučuje odlazak na sistematski pregled. Počnite sa kraćim sprintevima i manjim brojem ponavljanja a zatim postepeno povećavajte brojke kako biste postigli zadovoljavajuću formu.

(Mans Health)


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi