Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Romi u Hrvatskoj za 100 kuna mjenjaju identitet

Regija

Izvor: N1     05.09.2016 u 12:28 h 0

Romi u Hrvatskoj za 100 kuna mjenjaju identitet

Predstavnik 12 nacionalnih manjina u Hrvatskoj Veljko Kajtazi izjavio je danas da njegovi sunarodnici Romi u Hrvatskoj, posebno Baranji mjenjaju identitet za nekoliko stotina kuna, prije promjene i poslije izbora 11. septembra, te da je zbog toga morao da odmah reaguje razgovorom sa ministarkom Uprave.


Kajtazi je kaže da u Hrvatskoj živi između 35 i 40 hiljada Roma, značajno više nego što se to prikazuje, te ističe da je jedan od razloga da se oni deklarišu kao Romi - uvijek strah.

Jedni se, kaže, deklarišu prema vjerskoj opredjeljenosti, neki kao Bošnjaci, muslimani ili Jugosloveni.

Kajtazi kaže da je od nadležnih u Osiječko-baranjskoj županiji tražio da se to zaustavi na neki način.

"Romi imaju strateške dokumente i ostvaruju određena prava, zagarantovano ime, predstavnika u Saboru, nisu imali nikakvih razloga za nekoliko kuna da promjene identitet", kaže Kajtazi.

Potvrđuje da je posebno sumnjiva Baranja i da ima saznanja da su određena sredstva, nekoliko stotna kuna prije promjene i poslije glasanja, nuđena pojedincima da promene identitet.

Ne želi, međutim, da govori o konkretnim imenima, ali ističe da je odmah reagovao i tražio pomoć ministarke Uprave.

Upitan zar takvo vrijeme u Hrvatskoj nije prošlo, Kajtazi podsjeća na situaciju od prije dva tri mjeseca kada su podmetani požari u romske kuće i bacane bombe, a i policija ih, kaže, tuče.

"Mi ne znamo zašto, zbog čega niti ko je to učinio", kazao je Kajtazi koji je i sam nedavno bio meta rasističkih napada.

Ako se, rekao je, prema njemu mogu dogoditi takvi napadi, onda može, kaže, misliti šta se može sve dogoditi jednom običnom Romu.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi