Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zvizdić u Bruxellesu sa Hahnom: BiH ispunila i posljednji uvjet za razmatranje aplikacije za članstvo

Bosna i Hercegovina

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     05.09.2016 u 11:40 h 1

Zvizdić u Bruxellesu sa Hahnom: BiH ispunila i posljednji uvjet za razmatranje aplikacije za članstvo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Bruxellesu sa evropskim komesarom za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom s kojim je razgovarao o mogućnosti uvrštavanja zahtjeva BiH za članstvo u Evropsku uniju na dnevni red predstojećeg sastanka Vijeća za opće poslove Evropske unije, kao i usvajanja zaključka o prosljeđivanju zahtjeva Evropske komisije za dostavljanje mišljenja o zahtjevu


Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Bosna i Hercegovina, nakon usvajanja finaliziranog teksta mehanizma koordinacije za EU pitanja, ispunila i posljednji uslov neophodan za razmatranje aplikacije na sastanku 20. septembra. On je rekao da je daljnji napredak u oblasti EU integracija i dalje u fokusu svih nivoa vlasti i da je BiH snažno opredijeljena za nastavak reformskih procesa, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa do kraja 2017. godine, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Komesar Hahn je pohvalio napredak Bosne i Hercegovine i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na otklanjanju i posljednjeg uslova za razmatranje aplikacije. Rekao je da neophodno nastaviti napore na nastavku reformskih procesa i na jačanju regionalne saradnje.

Zvizdić je informisao komesara Hahna o stepenu realizacije zacrtanih ciljeva iz reformske agende i rekao da je Vijeće ministara BiH realiziralo 55 posto zacrtanih mjera. Rekao je i da je u toku redovna provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i informisao da su procedure u vezi potpisivanja Protokola, kao i procedure u vezi sa uspostavljanjem tijela predviđenih mehanizmom koordinacije u toku te da BiH očekuje dostavljanje upitnika u što skorijem roku.

Predsjedavajući Zvizdić je, kako se navodi u saopćenju, upoznao komesara Hahna i sa činjenicom da je Vijeće ministara BiH usvojilo i transportnu strategiju i da je time Bosna i Hercegovina ispunila uslov za pristup regionalnim i nacionalnim EU fondovima.

Razgovarali su i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i o mogućnostima održavanja najavljenog referenduma u entitetu Republika Srpska.

"Predsjedavajući Zvizdić i komesar Hahn su se složili da se u BiH, kao u svim ostalim zemljama, odluke suda, posebno Ustavnog suda koji je dio Ustava BiH, moraju poštovati. Komesar Hahn je posebno istaknuo da proces približavanja Evropskoj uniji zahtijeva i promjenu ponašanja predstavnika svih nivoa vlasti u smislu punog poštivanja i unapređenja vladavine prava. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao komesara Hahna i sa knjiženjem vojne imovine koja se desila proteklih dana u Han Pijesku i naglasio da se i tim, Bosna i Hercegovina približila NATO integracijama. Rekli su da bespotrebni zastoji blokiraju nastavak procesa integracija i da svi politički akteri u BiH moraju pokazati odgovornost prema historijskoj prilici", navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara je rekao da je BiH opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi u cilju dobijanja statusa države kandidata za članstvo do 2017. godine i da očekuje da će dosadašnji napori biti prepoznati 20. septembra kada bi Vijeće trebalo usvojiti zaključak o prosljeđivanju zahtjeva BiH Evropskoj komisiji sa pozivom za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo.

Komesar Han je zaključio da očekuje da će na narednoj sjednici Vijeće za opće poslove dati zadatak Evropskoj komisiji da počne pripremati upitnik za Bosnu i Hercegovinu. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Papiri su jedno i isforsirani su u najvećem dijelu na silu i pod pritiscima. A ko će da promijeni svijest naroda koji uopšte ne razmišlja svojom glavom, ukloni nacionaliste sa vlasti i napravi suživot kao i da eliminiše negativne uticaje kiji dolaze iz susjednih država koji konstantno rade na destabilizaciji BiH? Ovaj narod se najbolje osjeća kada se nalazi u vlastitom kavezu iz koga posmatra i planira kako da ugrozi i ošteti komšiju. Šteta je to stanje Denise promijeniti.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi