Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Zašto još uvijek nismo našli vanzemaljce?

Zanimljivosti

Izvor: Sputnik     04.09.2016 u 22:44 h 0

Zašto još uvijek nismo našli vanzemaljce?

Fermijev paradoks kaže da, ako inteligentan život nije karakterističan isključivo za planetu Zemlju, onda bi naša galaksija trebalo naprosto da vrvi od naprednih civilizacija.


Paradoks nastupa u prostoj činjenici da dosad nismo kontaktirali nijednu od njih. Gdje su? 

Jedan od odgovora na ovo pitanje jeste „hipoteza zoološkog vrta“ u kojoj se predlaže da napredne civilizacije, iz samo njima poznatog razloga, namerno ne žele da nam se predstave, odnosno da se kriju od Zemljana i čovečanstva. 

Međutim, problem vezan za ovo rješenje jeste da takav podvig zahtjeva neku vrstu organizacije. To bi značilo da u našoj galaksiji postoji zajednica naprednih vrsta koje su složne u najmanje jednoj stvari — da ne kontaktiraju Zemlju, piše portal „Kliks“. 

Astrofizičar Dankan H. Forgan je ovu hipotezu dodatno razradio i zaključio da verovatnije postoji više organizacija, umjesto da se civilizacije okupljaju u isključivo jednu asocijaciju. 

Zaključak je donio na osnovu više faktora, uključujući starost civilizacija, udaljenost, vrijeme pristupa organizaciji i životni vijek civilizacije. „Ukoliko bi postojala samo jedna organizacija, to bi značilo da je njihov životni vijek izuzetno dug i da one nastaju u vrlo kratkom vremenskom razmaku, što je generalno malo vjerovatno, ali i dalje moguće“, rekao je Forgan. 

Upravo zbog toga, verovatniji scenario jeste da u našoj galaksiji postoji više civilizacijskih grupa čija je sinhronizacija malo teža. 

„Možda Zemlja pluta u delu galaksije kojom vlada grupa konzervativnih ili opreznih vanzemaljskih civilizacija koje ne žele da nas kontaktiraju. S druge strane, kako budemo postajali tehnološki napredniji, barijere između nas i njih će nestati“, rekao je Forgan. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi